Na koncertu Bijelog dugmeta u Splitu videlo se da bi Jugoslavija, da je kojim slučajem opstala, danas bila najveća avangarda u Evropi!

Kakva je i bila nekoliko puta u istoriji…

I to čak nije ni neka pohvala, imajući u vidu da Evropu danas vode Šolc, Makron i Melonijeva, s neželjenim detetom Orbanom, i Ursulom fon der Lajen, kao simbolom aparata za koji niko nije glasao.

Najveća kriza, u stvari je kriza evropske ideje, jedne od najvećih u modernoj istoriji.

Jedinog pravog simbola Zapada, uz sada već davno stvaranje Amerike.

I kakve veze s tim ima Jugoslavija? Pa, ima. Prvo, da je opstala, ona bi danas bila najveća multietnička zemlja u EU, zbog čega možda i nije preživela tzv. rušenje Berlinskog zida koje je trebalo da donese ujedinjenje, a donelo je ujedinjenje samo Nemačke.

Evropske države danas su multietničke na papiru. U svemu, onom realnom, to su nacionalne države, posebno od kada je Britanija izašla, kao i sve naše pojedinačne balkanske. I svakim danom su sve više nacionalne.

I ideja otvaranja granica postaje najava novog ograničavanja na granicama. Evo, od novembra.

Jedinstveno tržište ne postoji u ekonomiji, gde ga jedino ima u SAD, što je i najvažnije.

I onda nije čudo ni konfuzija evropske ideje, posebno u sredinama kao što je naša.

Podržavaju Vučića. Na mitinzima građanske Srbije anti-EU parole, napadi na EU protiv Rio Tinta koji je australijsko-američko-britansko-kineski konglomerat…

Savršeno.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 05. SEPTEMBRA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 13

Originalni tekst