Plenković: Proglašavamo katastrofu na potresom pogođenom području

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Vlada proglašava katastrofu na potresom pogođenom području i naglasio da "niko neće ostati sam".

Andrej Plenković, Foto: vlada.gov.hr
Andrej Plenković, Foto: vlada.gov.hr

"Odlučili smo danas, ne samo proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, delovima Zagrebačke i Karlovačke županije, već i uz postojeći Štab civilne zaštite, oformiti i poseban štab na čelu s potpredsednikom Vlade Tomom Medvedom", rekao je Plenković na sednici Vlade, dodajući da će i njega biti uključeni predstavnici svih resora, a potpredsednici će biti Darko Horvat i Boris Milošević.

"Uvereni smo da će nova struktura pomoći i predstavnicima područne i lokalne samouprave, koordinaciji svih službi u kanalisanju podrške koja dolazi od građana na kvalitetan način", istakao je Plenković.

Kako je naveo, povređene su 24 osobe, 18 je na bolničkom lečenju. Povređena su i četiri vatrogasca, a jedan volonter je preminuo.

"U ime cele Vlade izražavam saučešće porodicama preminulih. Tlo se i dalje trese, to smo videli i jutros. To ne znači da moramo i dalje biti u strahu, ali moramo biti na oprezu. 16 od 18 članova Vlade je bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a sutra će ići još dvoje. Želim zahvaliti vojsci, Crvenom krstu, vatrogascima, volonterima, svim ljudima dobre volje koji su pokazali veliko srce, zajedništvo da se pomogne svima kojima je ovaj potres iz korena promenio život. To je bilo jedinstvo na koje svi možemo biti ponosni. Na terenu su i statičari, brojne građevinske firme su dale doprinos. Želim zahvaliti i brojnim državama koje su u kratkom roku dale potporu i dostavile ključne potrepštine. Od srca im u ime Vlade zahvaljujem", rekao je Plenković.

Premijer je naglasio kako u ovoj situaciji niko neće ostati sam.

"Zato sam posebno razgovarao s gradonačelnikom Dumbovićem, on zna da smo uz građane Petrinje, biće još podrške", dodao je.

U Hrvatskoj su sinoć i jutros ponovo zabeleženi novi potresi.

Ovi potresi usledili su posle razornog zemljotresa jačine 6,2 po Rihteru koji je 29. decembra pogodio centralnu Hrvatsku, a čiji je epicentra bio takođe kod Petrinje.

Samo dan ranije isto područje pogodilo je više jakih zemljotresa od kojih je najjači bio 5.0 po Rihteru.

U potresu je prošlog utorka poginulo sedam osoba, a 27 ih je povređeno. Pričinjena je velika materijalna šteta, najviše u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima, a mnogi su ostali bez domova. Tlo ne prestaje da podrhtava što stvara dodatnu neizvesnost i teškoće.

Šteta je pričinjena i u Zagrebu, uglavnom su oštećeni dimnjaci i crepovi na zgradama koje su oštećene u jakom zemljotresu koji je u martu pogodio glavni hrvatski grad, a u kome je smrtno stradala 15-godišnjakinja.

Izvor: HRT, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article