Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Velikim čarter letom SAD su deportovale 116 kineskih imigranata prvi put u tolikom broju odjednom za poslednjih pet godina, saopštilo je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, prenosi Gardijan.

„Nastavićemo da sprovodimo naše zakone o imigraciji i deportujemo pojedince bez pravnog osnova da ostanu u Sjedinjenim Državama“, rekao je sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas u saopštenju.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost kaže da planira još takvih „velikih čarter letova“, što izaziva zabrinutost za bezbednost migranata koji beže od siromaštva ili represije.

Let, koji se dogodio tokom vikenda, dolazi usred intenzivne političke debate uoči američkih predsedničkih izbora o pitanju kineske imigracije.

Odeljenje je saopštilo da sarađuje sa Kinom na „smanjenju i odvraćanju neregularnih migracija i ometanju ilegalnog krijumčarenja ljudi kroz proširene napore za sprovođenje zakona“. Majorkas nije odgovorio na pitanja koliko dugo su migranti bili u SAD.

Poslednjih godina, SAD su imale težak put da vrate kineske državljane koji nemaju pravo da ostanu u Americi jer se Kina opirala da ih vrati nazad.

Prošle godine, SAD su zabeležile porast broja kineskih imigranata koji su ilegalno ušli u zemlju iz Meksika.

Američki granični zvaničnici uhapsili su više od 37.000 kineskih državljana na južnoj granici 2023. godine, 10 puta više od broja tokom prethodne godine.

Kineska migracija je sve više postala poziv za okupljanje republikanaca i bivšeg predsednika Donalda Trampa koji su izazvali sumnju zašto kineski migranti dolaze u SAD.

Azijske organizacije su zabrinute da bi retorika mogla da podstakne uznemiravanje Azijata, dok su sami migranti rekli da dolaze da pobegnu od siromaštva i represije.

Ranije ove godine, SAD i Kina su nastavile saradnju po pitanjima migracija. Kineska vlada je saopštila da se čvrsto protivi „svim oblicima ilegalne imigracije“.

U saopštenju u maju, kineska ambasada u SAD je navela da se policija u toj zemlji „oštro bori protiv zločina koji narušavaju spokoj državne granice i održavaju visok pritisak na sve vrste krijumčarskih organizacija i prestupnika“.

Takođe, od 1. jula Ekvador je ponovo uspostavio vize za kineske državljane nakon što je ta južnoamerička zemlja rekla da je zabeležila zabrinjavajući porast neregularnih migracija.

Ekvador je bio jedna od samo dve kopnene zemlje u Americi koje su nudile bezvizni ulazak kineskim državljanima i postao je popularna polazna tačka za kineske migrante da zatim krenu na sever ka SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst