Elvira Voća, pjevačica bivše države, ali i legenda hrvatske muzičke scene preminula je početkom ovog mjeseca. Teško da će se većina ovovremenske generacija sjetiti njenih pjesama i njenog izgleda. A pjevala je baš kako godi dušama koje vape za bonacom. Svojevremeno su njene numere zauzimala vodeća mjesta na top listama, pa i dueti: „Sad si daleko ti“ koju je ispjevala sa glumcem Reljom Bašićem, „Ljubav treba čekati“ sa Džimijem Stanićem i „Šetamo po kiši“ sa Arsenom Dedićem.

Nije se isticala

Nježno i umilno predstavila svaku numeru, ali isto tako znala publiku dići na noge sa kajkavskim veselicama. Radila odgovorno svoj posao, ali isto tako bila privržena porodici.

Elvira Voća se rodila 1942. godine u Zagrebu. Tu je i završila Hemijsku tehničku školu, a već sa 17 godina stala na scenu „hrama zabave“ „Kvariteu“. Pobijedila je na tom mjestu na „Prvom aplauzu“ 1959. godine. Već 1961. godine udala se za kompozitora Stjepana Mihaljineca. Te godine uz klavirsku pratnju Matka Tomaševića održava koncert. Učestvuje na svakom značajnijem festivalu: Splitskom, Opatijskom, Krapinskom, Zagrebačkom…

Turneju po Poljskoj realizira 1962. godine. Godinu kasnije nastupa na italijanskom festivalu u Kartagiri sa pjesmom „Se mi vuoi“. Tu snima za izdavačku kuću „CGD“. Nastupa sa onovremenskim zvijezdama Italije, na turneji kao jedina strana gošća. Svoj potpisani dvogodišnji ugovor nije uspjela ispoštovati, iz privatnih razloga. Od prve singlice „Kupi mi malo cvića“ snimila je na desetine singlica, a prvu LP ploču potpisanu „Elvira Voća“ 1974. godine. Nizala je uspjehe pa je tako u Aleksandriji na međunarodnom festivalu nagrađena prvom nagradom. Ona je mnogo bila posvećena porodici, jedinici Ivani jer je više puta „gubila“ trudnoću.

Publika ju je doživljavala na poseban način, isto kao i mediji. Premda je bila supruga uglednog autora i maestra muzike Mihaljineca, nije se voljela isticati. Njene nagrade, zlatne kolekcije, prekrasne pjesme poput „Ljubav treba čekati“, „Kad si daleko“, „Okren’, okreni se“, „Posljednji valcer“, „Zagorje moje zeleno“, „Samo kapi kiše“… Sve su to bile „zlatne“ pjesme, rado slušane 60-tih i 70-tih godina.

Ona se “gasi”

Uprkos njenom trudu na kraju završava u domu za stara i iznemogla lica. Elvira, zapravo, od 2014. godine, kako i sama kaže, od godine kada ju je napustila njena ljubav Stjepan sa kojim je živjela 53 godine, ona se „gasi“ jer joj stalno i svuda fali.

“Zvuci rodnog kraja”

U organizaciji Radio Zagreba za jugoslovenske iseljenike Elvira sa Ivicom Šerfezijem i Maruškom Šinkovićem održava turneju pod nazivom „Zvuci rodnog kraja“, turneju dvomjesečnu po SSSR-u, potom SAD-u, Kanadi, Australiji i diljem Evrope.

Prva i drugačija

Elviru, Anu Štefok i Višnju Korbar nazivali su originalnim pjevačicama. Uvijek su ih pominjali zajedno, kao da su trio. Pobjeđivale su na festivalskim dešavanjima, a zapravo svaka za sebe bila je prva, ali i drugačija.

Piše: Jasna Durić

Originalni tekst