Pjetr Šalja prebačen u pritvor suda za zločine OVK u Hagu

Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja, optužen za ratne zločine u Albaniji 1999, prebačen je danas iz Belgije u pritvor suda za zločine OVK u Hagu, saopštio je večeras taj sud. Šalja je tokom rata na Kosovu 1998-99 bio u jedinici OVK kojom je u Metohiji zapovedao Ramuš Haradinaj.

Pritvor, sud
Pritvor, sud

Šalja je, po saopštenju, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistva počinjena izmedju 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima OVK u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim sukobom na Kosovu.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju je optužnicu protiv Šalje potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 15. aprila u Briselu uhapsile belgijske vlasti po nalogu suda za zločine OVK. Naknadno će biti saopšteno kada će on prvi put biti izveden pred sudiju Gijua.

Šalja je osmi bivši pripadnik OVK koji je uhapšen po nalogu suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova. Petorica su optužena za ratne zločine, a dvojice za zastrašivanje svedoka i ometanje sprovođenja pravde.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article