Društvo

Društvo

STALNO PITANJE "KEŠ ILI KARTICA" Kakvu caku kriju ugostitelji?Izvor: Nportal|01.04.2022. |12:22

KRATKO pitanje "keš ili kartica", svakodnevno smo u prilici čujemo u ugostiteljskim objektima. I dok većina nas ne obraća pažnju na to, plaćajući račun sredstvima koja su im u tom trenutku raspoloživija, način plaćanja zapravo ima i drugačiju pozadinu.

Nepobitne su dve stvari: Prva je da fiskalna kasa zahteva odgovor da li se plaćanje vrši karticom ili gotovinom. Druga je, međutim, takozvano "duplo knjigovodstvo" koje je i dalje moguće organizovati i koje se vodi kao nelegalna aktivnost.

– Ovo pitanje ugostitelji svima postavljaju jer u fiskalnu kasu moraju da upišu da li se plaćanje vrši karticom ili gotovinom. Takvu opciju podrazumeva softver, a i u jednom i u drugom slučaju dobije se isti fiskalni račun. S druge strane, kada govorimo o utaji poreza. postoji mogućnost da neki ugostitelji pokušavaju da sporovedu tu nezakonitu aktivnost, ali sada je to lakše otkriti nego ranije – ističe poreski stručnjak Đerđ Pap.

U čemu je caka?

OD DANAS LETNJE GUME NA VOZILIMA: Šta kaže cenovnik usluga?POČELA IZBORNA TIŠINA U medijima se ćuti, ne i na mrežamaGRAFITI NA FASADAMA: Koliko košta skidanje a koliko su kazne?CENA NAFTE PADA NA BERZAMA: Da li danas pojeftinjuje gorivo?

– Caka može da bude u tome da ugostitelji imaju dve fiskalne kase – počinje svoju priču jedan ugostitelj.

– Jedna kasa nije povezana na sistem, druga jeste. Ukoliko plaćate karticom, dobijate regularan fiskalni račun na koji se plaća porez. Ako plaćate u kešu, fiskalni račun može da se izda sa druge kase koja nije povezana na sistem, a to znači i izbegavanje plaćanja poreza. Za ugostitelja to znači veću zaradu – kaže on.

Naš sagovornik kaže da ovo nikako nije pravilo u ugostiteljstvu, ali navodi da ovakvih primera ima, kao i da ih je i u drugim delatnostima.

– To je i odgovor na pitanje zašto vam mnogi trgovci daju popust ukoliko plaćate kešom – kaže naš sagovornik.

Dodaje i da je lažni fiskalni račun vrlo lako prepoznati.

Pravi fiskalni račun u donjem delu ima znak koji se sastoji od četiri ocila, razdvojenih krstom i ispisanih u kvadratu. Mora imati jasne podatke o samom trgovcu, uključujući pun naziv obveznika i objekta, kao i adresu objekta. U posebnom delu imaju i podaci o porezu (procentualno i vrednosno).

Lažni pak nema pomenuti znak, koji je inače, i više nego vidljiv na računu. Nema ni detaljne stavke o visini poreza u procentima.

Na ispravnost računa više puta je upozoravalo i Ministarstvo finansija, a tokom igre "Uzmi račun i pobedi".

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici – budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".

Original Article