Betadanas 23: 48

Pisonero povodom otvaranja fabrike ruske votke: Pratimo situaciju sa sankcijama 1Foto: BETAPHOTO/EUROPEAN COMMISION/DS

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero izjavila je da Komisija pomno prati situaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući bilo koji razvoj događaja koji se može shvatiti kao zaobilaženje sankcija usmerenih na Rusiju.

Povodom otvaranja fabrike ruske votke „Beluga“ u Nikšiću pre par dana, ona je kazala da je sprovođenje restriktivnih mera odgovornost svih zemalja koje su ih prihvatile.

„Sprečavanje zaobilaženja restriktivnih mera EU usvojenih kao odgovor na ruski agresorski rat protiv Ukrajine je od najveće važnosti“, navela je Pisonero u izjavi za Pobjedu.

Dodala je da Komisija pozdravlja punu usklađenost Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije (EU) i posvećenost primeni restriktivnih mera EU.

U Nikšiću je pre dva dana svečano otvorena fabrika za proizvodnju jednog od najprepozantljivijih brendova u svetu – Beluga votke, a svečanosti su pored vlasnika i direktora internacionalne kompanije, prisustvovali i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, potpredsednik Vlade Crne Gore Vladimir Joković i predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Abazović je još u februaru najavio otvaranje ove fabrike, a kako je tada naveo, ambicija je da fabrika razvija izvoz za tržište celog sveta sa brendom Beluga Montenegro, osim ruskog koje je pokriveno domaćom proizvodnjom.

Otvaranje ruske fabrike u Crnoj Gori u trenutku kada je Rusija pod sankcijama zbog agresije na Ukrajinu, za premijera Abazovića nije sporno.

„To što je Rusija pod sankcijama ne znači da su sve njihove kompanije i stanovnici pod sankcijama. Postoji lista kompanija i pojedinaca koji su pod sankcijama. Imamo i ruske turiste u Crnoj Gori. Ne možemo onima koji nisu pod sankcijama da zabranimo da uđu ili posluju u Crnoj Gori“, rekao je Abazović novinama nakon otvaranja fabrike.

Ruski proizvođač alkohola Beluga grupa je kupila deo nikšićke kompanije Neksan kontroverznog biznismena Miodraga Dake Davidovića u avgustu prošle godine kada je najavljena investicija od 50 miliona evra.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst