DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se javnosti nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

ПЕТКОВИЋ: Вучић током састанка са Лајчаком истакао тежак положај Срба на Косову и Метохији

Foto: Printskrin/Jutjub/Tanjug

Kako je Petković izjavio, predsednik Vučić je u razgovoru sa Lajčakom jasno pokazao šta su stvarni problemi kji sprečavaju normalizaciju odnosa. Dodaje da je predsednik naročito istakao težak položaj Srba na KiM i neophodnost sprečavanja albanske strane u stvaranju novih eskalatornih poteza koji se dešavaju svakodnevno.

– Predsednik Vučić je naglasio neophodnost formiranja ZSO na koji čekamo više od 10 godina i da s te strane Priština prestane da vrši opstrukciju kada je reč o konkretnim koracima u formiranju zajednice.S druge strane Priština odbija da obavlja razgovore u tom pravcu time što svakog dana izlazi sa potezima koje ruše dijalog – rekao je Petković i dodao da je predsednik istakao važnost peticije koju je srpski narod sproveo kako bi došlo do smene nelegitimnih gradonačelnika i odbornika u četiri opštine na severu.

– Za rekordna tri dana Srbi sa KiM su odgovorili pozivu države i sakupili 20% neophodnih potpisa za smenu i sada je na redu Aljbin Kurti da postupi po administrativnom uputstvu koje je sam doneo i da vidimo leđa tim gradonačelnicima i kako bi se organizovali izbori na kojima bi u skladu sa voljom srpskog naroda bili srpski gradonačelnici – izjavio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je tema sastanka bila i odluka Prištine koja se odnosi na ukidanje dinara.

– Beograd je spreman da razgovara o procesu normalizacije, jer moramo da sačuvamo mir za razliku od Kurtija koji želi da ga ugrozi i protera srpski narod. Uradićemo sve da proces normalizacije ima smisla. Mi smo odgovorna strana, ispunjavamo naše obaveze u dijalogu, ali da bismo mi to uradili i druga strana mora da ispunjava svoje obaveze. Priština umesto da pozitivno odgovori na našu pruženu ruku, ona remeti dijalog i dovodi u pitanje opstanak našeg naroda – rekao je Petković.

Prema najavama medija iz Prištine, Lajčak će sutra boraviti na Kosovu i Metohiji.

Lajčak je sinoć na Fejsbuku saopštio da je prošle nedelje na sastancima u Briselu sa sagovornicima razgovarao o dijalogu, brojnim dešavanjima u regionu i nedavno održanim izborima u Srbiji, ali nije najavio šta će biti teme razgovora sastanaka koje će imati danas i sutra.

BONUS VIDEO: VUČIĆ O HOVENIJEROVIM IZJAVAMA – Ako je nešto u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a što smo pregovarali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst