Petković: Uprkos zabrani ulaska, stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu koji je ugrožen poplavama

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.

Petar Petković Foto: Kancelarija za KiM
Petar Petković Foto: Kancelarija za KiM

"Pomoć je stigla i stići će uvek tamo gde je naš narod na Kosovu i Metohiji. I kada su bile takse 100 odsto država Srbija je pomagala srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. I uvek ćemo pomagati", rekao je Petković za Radio-televiziju Srbije.

On je ocenio da Priština "sve gleda kroz politiku i politički marketing" i ocenio da je potezom da se njemu onemogući ulazak pokazala da "zapravo nije važan život Srba na Kosovu i Metohiji".

Prema njegovim rečima, preko stotinu srpskih domaćinstava je ugroženo usled poplava.

On je istakao da Beograd nije želeo da dodatno stvara tenzije koje su, kako je naveo, inače prisutne u Prištini zbog izbora koji su zakazani za 14. februar.

"Ne želimo da učinimo bilo šta što će podići tenzije, iskustvo nam govori da uvek to ide preko leđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Petković je saopštio u četvrtak da su vlasti u Prištini dva sata posle ponoći, odlučile mu ne dozvole da obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama na Kosovu i ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć.

"Očigledno je da je predizborna kampanja u Prištini počela i pre zakonskog roka i da su Srbi ponovo glavne mete. Postupak albanskih političara govori o tome da im je politički marketing važniji od života i bezbednosti ljudi", naveo je Petković u pisanoj izjavi.

V.d. ministra spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla saopštila je da je Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo pošto Srbija "nastavlja da se ponaša destruktivno".

"Tako će biti jer se Srbija i dalje ponaša destruktivno, nastavlja sa zlostavljanjem i proizvoljnim hapšenjima i nezakonitim pritvaranjem građana Kosova, te koristi ilegalne puteve za uvođenje sumnjivih 'vakcina' na Kosovo u cilju ugrožavanja državne bezbednosti i javnog zdravlja", napisala je ona.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article