Printscreen/YouTube/TV HAPPY

(Beta) –  Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su svi Srbi koje je kosovska policija uhapsila prethodnih nedelja, bili “ozbiljno maltretirani i tučeni”. 

Petković je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je takve informacije dobio od oficira za vezu u Prištini Dejana Pavićevića koji je posetio šestoricu pritvorenih Srb na Kosovu. 

“Svi su ozbiljno maltretirani i tučeni od strane kosovske policije, naročito prilikom hapšenja i odvođenja u pritvorne centre. Naročito su Dušan Obrenović i Milun Milenković Lune pretrpeli teške povrede. Lune ima šavove po glavi, modrice ispod očiju i sam je posvedočio da su ga tukli tokom ispitivanja dok je bio vezan”, rekao je Petković.

On je kazao da su pritvoreni Srbi “sada dobro” ali i da mnogi od njih imaju “trajne ožiljke”. 

“Da ne govorim o psihičkoj torturi koju su preživeli. To pokazuje kakav je tretman kosovske policije prema uhapšenim Srbima dok niko od kosovskih policajaca koji su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije nije bio maltretiran. Oni imaju odlične uslove s obzirom da su u pritvoru, dobijaju koka-kolu, voće, kolače, torte”, rekao je direktor Kancelarije. 

Najavio je da će oficir za vezu sačiniti “detaljan” izveštaj o stanju pritvorenih Srba i da će Beograd potom dostaviti taj dokument “svim relevantnim međunarodnim organizacijama i predstavnicima koji se bave tim pitanjima”. 

“Pa kad traže oslobađanje trojice prištinskih policajaca neka se zapitaju zašto nisu tražili da budu oslobođeni neosnovano uhapšeni Srbi”, rekao je Petković. 

On je odbacio kao “potpunu laž” insistiranje prištinskih zvaničnika da su trojica kosovskih policajaca, koje je srpska policija uhapsila na teritorije opštine Raška, “kidnapovani” sa Kosova. 

“Nikakvog kidnapovanja nije bilo, oni su uhvaćeni i to do zuba naoružani, na teritoriji centralne Srbije u opštini Raška. Sve što Kurti kaže, sve slaže”, rekao je Petković. 

Dodao je da je hitno oslobađanje svih pritvorenih Srba “jedini način” da se ide ka deeskalaciji tenzija na severu Kosova. 

“Posle toga da se sa severa Kosova i Metohije povuku lažni gradonačelnici i ROSU policija da bismo mogli da idemo u pravcu normalizacije”, dodao je Petković.

Originalni tekst