Petković: Opet smo predali zahtev za registraciju dve firme EPS-a na Severu Kosova

Beograd je peti put ponovio zahtev da se registruju dve srpske kompanije, što je predviđeno sporazumom iz 2013, kako bi se nesmetano nastavilo snabdevanje električnom energijom Severa Kosova, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petar Petković Foto: Kancelarija za KiM
Petar Petković Foto: Kancelarija za KiM

Naveo je da je to dogovoreno na nedavno održanom sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM, a učinjeno odmah nakon sastanka, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je u izjavi novinarima, prvoj posle sastanka održanog 16. decembra, rekao da je na tom sastanku donet niz zaključaka i odluka i odmah se krenulo u realizaciju tih odluka, od toga da se peti put zaredom podnese zahtev za registraciju i licenciranje dve srpske kompanije onako kako je predviđeno sporazumom iz 2013. godine, uz zaključke EU posrednika iz 2015. godine, čije su nadležnosti trgovina, distributivne usluge i snabdevanje potrošača električnom energijom.

"Mi nismo krivi što Priština sada odbija da registruje te dve ćerke kompanije, nismo krivi što Priština odbija da da distribuciju našim preduzećima, nismo krivi što Priština sedam i po godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština onako kako je dogovoreno Briselskim sporazumom", naveo je Petković.

Istakao je da upravo to što Priština neće da ispuni ono što je dogovoreno, pokazuje da je država Srbija od 2013. godine radila shodno interesima srpskog naroda na KiM.

"Upravo to kako smo uspeli da se izborimo u Briselskom sporazumu 2013. godine za zajednicu srpskih opština i kako smo uspeli da u sporazumu o energetici takođe iz 2013. obezbedimo postojanje dve ćerke kompanije, pokazuje da smo uspeli da obezbedimo ono što je neophodno za interese srpskog naroda na KiM, jer da je to bilo suprotno interesima srpskog naroda, Priština bi to odmah formirala", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Beograd čini sve da obezbedi normalno snabdevanje električnom energijom na severu KiM.

Početkom decembra saopšteno je da operator sistema transmisije i tržišta električnom energijom Kosova (KOSTT) 14. decembra preuzima snabdevanje električnom energijom opština na Severu Kosova. Tog dana prestala je razmena električne energije izmedju JP EPS i KOSTT koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na severu Kosova.

Izlazak Kosova iz regulatornog bloka EMS i njegovo uključivanje u blok sa Albanijom predviđen je sporazumom između KOSTT-a i Evropske mreže operatora prenosnog sistema za energiju (ENTSO), koji je potpisan u junu i stupio je na snagu 29. septembra.

Podsetimo, po potpisanim sporazumima nije bilo predviđeno da kompletan posao distribucije električnom energijom preuzmu kosovske kompanije. Naprotiv, u dokumentu koji je potpisan još 2015. godine, navodi se da će "Kosovo dozvoliti" da se formiraju dve firme EPS-a čiji će posao biti upravo trgovina i snadbevanje električnom energijom na Kosovu.

Jedna od tih kompanija je Elektrosever, koja je po Sporazumu trebalo da bude zadužena za snadbevanje. Ona do danas nije registrovana.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article