Petković: Izjave kosovske ministarke političko nasilje i kršenje sporazuma Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas kao "manifestaciju političkog nasilja" izjavu ministarke spoljnih poslova Kosova Meljize Haradinaj Stuble da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću do daljeg neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo i Metohiju.

Petar Petković Foto: Kancelarija za KiM
Petar Petković Foto: Kancelarija za KiM

Petković je ocenio da ta izjava predstavlja nedvosmisleno kršenje sporazuma Beograda i Prištine kojima se regulišu posete zvaničnika i sloboda kretanja, kao i "svih pravila civilizovanog ponašanja" i da je o tome obavestio "relevantne međunarodne instance".

"Sa žaljenjem zbog ovakvog neodgovornog odnosa Meljize Haradinaj prema budućnosti dijaloga i predsedniku Vučiću, kao glavnom inicijatoru i promoteru procesa pomirenja i normalizacije odnosa u regionu, o njenom najnovijem ispadu informisao sam relevantne međunarodne instance", rekao je Petković.

Petković je ocenio da je u atmosferi u kojoj su, kako je naveo, mržnja i neprijateljstvo prema Srbima i Beogradu dominantna politička ideologija u Prištini, nemoguće efikasno raditi na normalizaciji odnosa.

"Pozivam još jednom predstavnike Albanaca u Prištini da shvate da ne živimo ni u 2000. ni u 2008. godini, i da svoje retrogradne javne nastupe i praksu stalnog opstruiranja procesa normalizacije zamene najzad modernom i konstruktivnom politikom koja će biti od koristi čitavom regionu, ali pre svega Albancima na Кosovu i Metohiji koji i dalje žive kao taoci sopstvenih političkih lidera u nametnutom paralelnom univerzumu", poručio je Petković, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metehiju.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla rekla je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dobiti dozvolu da poseti Kosovo, sve dok se ne izvini za, kako je rekla, genocid počinjen nad narodom Kosova.

"Nema dozvole za vas da posetite Kosovo sve dok se ne izvinite za genocid počinjen nad našim narodom i dok odgovorni za taj genocid ne budu izvedeni pred lice pravde", napisala je kosovska ministarka na Tviteru.

Vučić je sinoć, tokom posete gradilištu kovid-bolnice u Batajnici, rekao da su prištinske vlasti njemu zabranile dolazak na Kosovo kako bi napravile "veliku priču" od toga i mogle da kažu: "Vučić je nepoželjan na Kosovu".

"Oni su hteli da pošalju svoju ministarku spoljnih poslova da pravi politički šou u opštini Raška, a mi smo im rekli: 'To je apsolutno neprimereno u ovom trenutku, ali ako to hoćete – ja ću da idem na sever (Kosova), a za sedam dana ću ići da kopam u okolini Đakovice' ", naveo je on.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article