Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su institucije, u koje je upala kosovska policija, od vitalnog značaja za opstanak srpskog naroda, koji je time „doveden pred svršen čin“.

Petković je rekao u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), povodom upada kosovske policije u srpske institucije na severu Kosova i Metohije, koje su i danas blokirane, da premijer Kosova Aljbin Kurti „svojom antisrpskom politikom sprovodi etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji“.

„Dakle, svima je jasno da gašenjem srpskih institucija, Kurti i režim u Prištini žele da jednom zauvek završe sa srpskim narodom i srpskim institucijama na Kosovu i Metohiji. Reč je o institucijama koje su od vitalnog značaja za opstanak našeg naroda u našoj južnoj srpskoj pokrajini. Dakle, reč je o institucijama koje pružaju minimum javnih usluga koje obezbeđuju i preko kojih se obezbeđuju i plate, i penzije, i socijalna davanja.“

Nije tačno, dodao je, kako u Prištini kažu da je to nekakav obračun sa paralelnim institucijama.

„Ne postoje nikakve paralelne institucije kada je reč o državnim i lokalnim institucijama Srbije na prostoru Kosova i Metohije. To su legalne institucije Srbije“, kazao je Petković.

Rekao je da kosovska policija nije upala samo u zgrade privremenih organa već i u biro Kancelarije za Kosovo i Metohiju, PIO fond, u Leposaviću u Institut za srpski jezik i kulturu, Kancelariju za mlade, Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici.

On je dodao da vreme kada su upali u te prostorije, u 16.40, kada u njima nije bilo zaposlenih, govori da je moguće da su čekali da francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) završi posetu Beogradu, „jer su zbog te posete bili mnogo nervozni“.

Post Views: 28

Originalni tekst