EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sinoć je u Kosovskoj Mitrovici bilo pravo ratno opsadno stanje, rekao Petar Petković, direktor kancelarije za Kosovo u Metohiju, kako prenosi N1.

„Kurtijevi specijalci sa dugim cevima i oklopnim vozilima su bukvalno okupirali severni deo Kosovske Mitrovice“, rekao je on.

On je na konferenciji za novinare pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, jer ako se to ne desi nema više o čemu da se priča.

„Sve je u Kurtiju i njegovoj ludoj glavi i potezima kojima želi da zapali ceo region. Krajnje je vreme da neko urazumi Kurtija jer je namera da izazove rat i zapali ne samo sever već ceo region. Reč je o piromanu koji hoće da izazove rat u regionu“, rekao je Petković.

On je kazao da će predsednik SRbije Aleksandar Vučić danas nastaviti razgovore sa američkim i evropskim zvaničnicima.

Govoreći o poselednjim dešavanjima na severu KiM Petković je rekao da su Rosu specijalci iz južnog dela Kosovske Mitrovice ušli sa 30 oklopnih vizila i maltretirali grad.

„Napravili su bezbednosni prsten, imali punktove po obodima gde su maltretirali, pretresali ljude i psovali. Ova noć je bila pravi pakao, bilo je gore nego da je uveden policijski čas, ovde se radi da Kurti sve vreme provocira i želi sukobe i rat. Tokom jučerašnjeg dana i noćas Kurtijeva policija je pokušala hapšenje u Bošnjačkoj mahali, pa dva brata, pa su jurili Lunetovog druga, to je trajalo celu noć“, rekao je on.

Kako je rekao od jutros su oklopna vozila zamenjena škodama, ali su i dalje prisutni specijalci sa dugim cevima. „Ima ih i u civilu, Rosu policija, koriste automobile sa srpskim registarskim tablicama da bi bili manje uočljivi i traže Srbe koje će da uhapse po severu“, rekao je Petković.

Pojačano prisustvo policije u Mitrovici i u Zvečanima

Sinoć je i tokom noći na ulicama Kosovske Mitrovice i Zvečana bilo upadljivo vidljivo prisustvo policijskih vozila i pripadnika specijalnih jedinica, piše KosSev.

Oni su se posebno videli na tačkama u blizini policijskih stanica, etnički mešovitim naseljima Bošnjačka Mahala i tri solitera. Takođe i u centru grada, ova vozila su patrolirala. Ima više učesnika u saobraćaju, kao i pešaka koje su zaustavljali i legitimisali, što se dogodilo i reporteru Kosseva.

Najnoviji skok tenzija usledio je nakon prošlonedeljenog hapšenja M.M. usred dana, u centru grada, kojeg kosovske vlasti, između ostalog, terete za napad na kancelarije Opštinske izborne komisije prošlog decembra. Sa druge strane, tokom dana se organizuju protestne šetnje sportskih klubova u znak podrške za uapšenog Srbina, dok i Petković i Vučić naglašavaju njegovu značajnu sportsku karijeru i hrabrost.

Tenzije su dodatno porasle hapšenjem tri pripadnika Kosovske policije od strane srpskih vlasti, a juče i novim incidentima u opštini Leposavić, kada je više novinarskih ekipa na albanskom napadnuto, sa povređenim novinarima tokom još jedne posete kosovskog ministra administracije i lokalne samouprave, Eljberta Krasnićija.

Za razliku od fizičkog napada na novinare, i ovog puta, odlazak ministra Krasnićija propraćen je zvižducima i negodovanjem građana, te bacanjem farbe i drugih predmeta na službeno vozilo. Potom je uhapšen i mladić iz ovog mesta koji se sumnjiči za napad na još jednog novinara ali od 29. maja.

Originalni tekst