Dominacija Bajdena i Trampa na „super-utorku“ se očekivala, ali rezultati pokazuju s čime birači u SAD nisu zadovoljni i oko kojih grupa će kandidati morati posebno da se potrude.

Bio je to najvažniji dan američkih predizbora: u 15 saveznih država birači su odlučivali ko će biti predsednički kandidat na izborima 5. novembra. Moglo se očekivati da neće biti velikih iznenađenja. Džo Bajden i Donald Tramp su znali da će sigurno da pobede zbog nedostatka jakih suparnika. Ali, i oni su naučili nešto o svojim slabostima.

Donald Tramp – može biti samo jedan

Bivši američki predsednik koji ponovo želi da se kandiduje za Republikance uverljivo je pobedio u 14 od 15 saveznih država. Nije samo u Vermontu, što bi toj maloj saveznoj državi moglo da se osveti. Tramp je sada osetno povećao svoju prednost. Nijedan drugi kandidat nije tokom proteklih decenija tako dominirao na predizborima, kažu politički analitičari. Tramp je u Kaliforniji, Teksasu, Oklahomi, Tenesiju, Alabami, Severnoj Karolini pobedio s prednošću od 50 odsto ispred suparnice Niki Hejli. Analitičari tvrde da je posebno mobilisao ljude bez visokoškolskog obrazovanja.

Ali, jasno je da ima na stotine hiljada republikanskih pristalica koji ne žele da ga vide na izbornom listiću. Jasno je takođe da on bez te grupe ne može da pobedi na izborima 5. novembra. Donald Tramp u izbornoj noći nije pokušao da pridobije te birače, nije im se direktno obraćao. U pobedničkom govoru nijednom jedinom rečju nije spomenuo Niki Hejli, nego je opisivao Sjedinjene Države kao „zemlju Trećeg sveta“ koja ne može da kontroliše svoje granice. Izgleda da njegova izborna strategija ostaje podsticanje straha od imigracije i kriminala.

„Super-utorak“ za Bajdena

Džo Bajden je, istina, izgubio u Američkoj Samoi sa 40 prema 51 glasu protiv preduzetnika Džejson Palmera. Sad mu nedostaje šest delegatskih glasova iz tog američkog područja u južnom Pacifiku. Ali, to Bajden može da podnese, jer on je pobedio u drugim saveznim državama s još većom prednošću nego Tramp. Njegovi protivkandidati, Merijen Vilijamson i Din Filips su ostali znatno ispod deset odsto glasova.

Ipak, i dalje ima mnogo birača Demokrata koji su izrazili nezadovoljstvo, kao što su nedavno u Mičigenu protestovali protiv američke politike u vezi s Pojasom Gaze. U Masačusetsu i Koloradu su mnogi glasali „neutralno“ (uncommitted), a u Minesoti je takvih bilo čak oko 20 procenata. Ono što bi Bajdenov tim trebalo da uznemirava jeste činjenica da Tramp ima sve više pristalica u nekim grupama birača koje su do sada bile čvrsta baza Demokrata – među biračima koji nisu bele boje kože, kao i među mladima.

Bajden se u izbornoj noći nije obraćao. On upravo priprema govor o stanju nacije koji će održati ovog četvrtka.

Niki Hejli se povlači iz trke

Trampova suparnica Niki Hejli ostvarila je dve simbolične, ali beznačajne pobede u dve male države: Vermontu i Vašington Di-Siju. Ona se nadala da će da pobedi bar u nekoj od većih država, kao što su Virdžinija ili Severna Karolina, ali to se nije dogodilo. Birači je ne smatraju pravom kandidatkinjom za predsednicu. Očigledno je pritom da mnogi nisu glasali za Hejli, nego protiv Trampa.

Ali, ona je osvojila veliki broj glasova u izbornim okruzima univerzitetskih gradova, dakle kod mladih, kod dobro obrazovanih ljudi, kao i kod birača koji se smatraju „nezavisnim“. To nije zanemarljivo.

Hejli je u međuvremenu saopštila da se povlači iz trke.*** Ostaje pitanje da li će svojim biračima da preporuči da ipak glasaju za Trampa, jer ona navodno Bajdena smatra još gorim?

Šta smo naučili za izbore u novembru?

Predizbori nisu predsednički izbori. Iako su Tramp i Bajden suvereno pobedili na ovim predizborima, to još ništa ne govori o ishodu izbora 5. novembra. Obojica će se truditi da pridobiju birače Niki Hejli, jer ta grupa je dovoljno velika da na predsedničkim izborima bude presudna za jednu ili drugu stranu. Oni očigledno ne vole Trampa, ali pitanje je da li će zato svoj glas da daju Bajdenu?

Faktor Tejlor Svift

Popularna pevačica Tejlor Svift, koja je preselila u ultrakonzervativni Tenesi, uoči ovog pozivala je ljude da izađu na izbore – u Tenesiju, ali i širom SAD. Nije rekla za koga da glasaju. „Glasajte za ljude koji vas najviše predstavljaju, da oni dođu na vlast“, poručila je Svift. Teško je reći šta to znači za glasove birača.

Post Views: 30

Originalni tekst