Pet minuta gromoglasne tišine

Novinari Insajdera i danas podržavaju međunarodnu akciju „Pet minuta gromoglasne tišine”. Zaključke o tome zašto su mediji koji promovišu odgovorno novinarstvo ozbiljno ugroženi, objavili smo pre dve godine. Svi ovi zaključci i danas su aktuelni:

  • Predstavnici vlasti otvoreno se zalažu za tabloidno novinarstvo.
  • Sa građanima komuniciraju isključivo preko medija koji ih promovišu umesto da im postavljaju pitanja.
  • Predstavnici vlasti na pitanja, svih ostalih medija, odgovaraju ali samo na konferencijama za novinare gde jednostavno nije moguće, dodatnim pitanjima, insistirati na odgovoru.
  • Gotovo da nije moguće dobiti bilo kakav odgovor od bilo koje nadležne institucije ili ministarstva osim po Zakonu o dostupnosti informacija. To znači odgovor na aktuelnu temu novinari mogu da dobiju u najboljem slučaju za 15 dana, a možda i nikada.
  • Predstavnici vlasti podelili su novinare, sada i otvoreno, na građane prvog i drugog reda.
  • Zloupotrebom podataka iz nadležnih institucija, mediji bliski vlasti obračunavaju se sa svim novinarima koji ukažu na problem ili otkriju neku zlouptrebu.
  • Opstanak medija bi trebalo da zavisi pre svega od tržišta. Međutim, slobodno tržište nikada nije uspostavljeno. U kontrolisanim okolnostima samo određeni mediji imaju mogućnost opstanka i profita. Kod podobnih medija svi bez straha mogu da se reklamiraju dok oni koji insistiraju na novinarstvu u interesu javnosti, kao po pravilu, ostaju uskraćeni za reklame.

U takvim okolnostima i takvim tržišnim uslovima gotovo da nije moguće opstati ako pošteno, profesionalno i odgovorno radite svoj posao.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article