Do početka Olimpijskih igara ostalo je još dva dana, i košarkaši selekcije Srbije otputovali su za Lil, gde će u nedelju ukrstit koplja s reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država.

Tim povodom se, neposredno uoči polaska, javnosti obratio i selektor Svetislav Pešić.

Selektor Pešić podsetio je da smo se na Igre kvalifikovali tako što smo prvo morali da se izborimo za plasman na Mundobasket, a onda i da budemo među dve najbolje selekcije na kraju turnira. U svemu tome smo uspeli.

„Mi smo na neki način možda u prednosti u odnosu na timove koji su igrali kvalifikacije, jer smo imali više dana treninga i priprema. Velika je razlika između priprema za Mundobasket i sada Olimpijske igre, koje kreću mesec dana ranije. Košarkaška sezona se završila jako kasno. Za dodatne napore potrebni su dodatni odmori i pripreme, većina naših igrača prošla je kroz vrlo tešku sezonu, jer su manje-više svi noseći igrači u svojim klubovima i moraju da daju najviše“, rekao je Pešić i priznao:

„Za mene su ovo bile najizazovnije pripreme u dosadašnjoj trenerskoj karijeri. Vrlo je teško isplanirati proces treninga, jer većina igrača nije došla odmorna, spremna. Ipak, Olimpijske igre su poseban izazov za sve nas, sa te strane dodatnom motivacijom i zalaganjem pokušali smo da se pripremimo koliko je moguće za ovakvo takmičenje“.

„Važno je da se kaže da je ovo najveća konkurencija otkad ja pratim Igre. Deset timova konkuriše za medalju. To se nikad nije dogodilo, biće borba do krajnjih granica. Zato je važna svaka utakmica, zbog pobede, zbog načina na koji se susret završi“, zaključio je Pešić.

Podsećamo, Srbija će se na Igrama takmičiti u Grupi C, zajedno sa SAD, Portorikom i Južnim Sudanom. Naša reprezentacija će prvi meč odigrati u nedelju od 17.15 protiv SAD, pa potom 31. jula ide na megdna Portoriku, da bi se 3. avgusta susrela s Južnim Sudanom. Dalje idu dve najbolje plasirane selekcije iz tri grupe, plus još dve najbolje trećeplasirane ekipe.

Post Views: 11

Originalni tekst