Penzionerska kartica = izbori 1Foto: Danas

Letnje vrućine se nisu potpuno ni smirile a trojka koju čine lažni doktor ekonomskih nauka, polukvalifikovana kursadžijka i bahati stadionski đilkoš počela je lagano da podgreva atmosferu obećanjima o nikad boljem životu pre kraja godine.

Rekoše, biće nikad veće povećanje plata i penzija. Ni jedno ni drugo nije u potpunosti u njihovoj nadležnosti.

Platu primaju zaposlenici a oni nikada nisu objavili koliko je kod njih zaposleno – što legalno što ilegalno – i koji je to procenat u odnosu na ukupan broj zaposlenih.

Platne razrede u državnoj službi obećavaju godinama ali neće to da urade jer tada ne bi mogli da zapošljavaju po partijskim i rodbinskim vezama i da dele plate po svojim merilima.

Koliko doprinosa je na osnovu tih plata otišlo u Fond PIO nikada nećemo saznati. Kod ove muvadžijske trojke sve je poslovna tajna, ali je isto tako sve prisutna želja da upravljaju svim i svačim, od svemirskog ratovanja do gradnje kanalizacije u najmanjem selu.

Kapitalni projekat bahate trojke je pljačka penzionera i budućih penzionera kroz otimačinu Fonda PIO od njegovih legalnih vlasnika – zaposlenih i penzionera. Osim što je potpuno podržavljen, Fond služi kao reklamna agencija za politikantske izborne aktivnosti vladajuće klike.

Potpuno je razvlašćen i bez osnovnih organa upravljanja. Članovi Upravnog odbora ne biraju se javno kao što bi bio red, većinu postavlja vlada, a direktora Fonda postavlja neka tajna viša sila bez obzira na stručnu spremu i kvalifikacije.

Ko kome na taj način odužuje dug pitanje je za istražne organe kojima ista trojka drži vezane ruke.

Samoljubiva trojka drži čvrsto blagajnu Fonda u svojim – državnim – šapama a imovinu Fonda rasprodaje pod sumnjivim okolnostima, sumnjivom privatnom kapitalu i ispod svake cene. Lako je ali krajnje nečasno prodavati ono što nije tvoje.

Trojka otima od penzionera sve što se može oteti, što nakaradnim zakonom što hajdučijom, a sada se najbahatiji setio da nam pokloni penzionersku karticu sa basnoslovnim popustom od tri odsto.

Od silne borbe za mir i stabilnost nije čuo da neki trgovinski lanci imaju dane u sedmici sa popustom za penzionere – najčešće 10 odsto a onima koji imaju kompanijske kartice omogućavaju sakupljanje poena od svakodnevne kupovine u obračunskom periodu (obično dva do tri meseca) i na kraju za vrednost tih poena umanje račun.

Zaboravio jadnačak da su „njegove“ kartice već deljene, ali nije bila jagma da ih uzmu, što govori da im je naj-efekat bio obmanjivanje penzionera pred neke izbore. U igri je još jedan bitan razlog.

U penzionerskoj populaciji je značajan broj pojedinaca nižeg obrazovnog nivoa koji su funkcionalno a pogotovo politički nepismeni. Oni veruju šta kaže ekran a zna se ko ima pristup ekranu; muvadžijska trojka i njihove slugeranje.

Kada saznamo koliko je prevarantskih kartica preuzeto, znaćemo koliko će penzionera glasati za prevarantsku trojku. Ja ću i dalje po svom!

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst