CELA SRBIJA, 2. avgust 2021, (Njuz) – Razdvajanjem predsedničkih i parlamentarnih izbora Srbija bi pokazala da pripada porodici demokratskih država, smatra većina srpskih penzionera, a njihova udruženja apeluju na državni vrh da dobro razmisle o ovom stavu pri odlučivanju o datumu narednih izbora, saznaje Njuz.

Ovakav zahtev naših najstarijih sugrađana usledio je pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče najavio da će država najstarijim sugrađanima u februaru uplatiti pomoć u iznosu od 20 000 dinara.

– Nigde u razvijenim demokratijama izbori za različite nivoe vlasti nisu istog dana – objašnjava Radmila Sokić, penzionerka iz Beograda – Vreme je da i Srbija primeni tu praksu i glasačima omogući jasan izbor na dan glasanja. Odmah pošto je predsednik Vučić obećao 20.000 dinara pomoći, pozvala sam nekoliko svojih prijatelja penzionera i uvidela da i oni dele moje mišljenje. Među nama ima dosta kratkovidih ljudi, pa više glasačkih listića na biračkom mestu može izazvati zabunu i dovesti do glasanja za pogrešnog kandidata, Srbiji su potrebne jake institucije sa punim legitimitetom i zato mislim da bi predsednik Vučić morao da prihvati mišljenje nas penzionera – smatra ona.

Penzionerska udruženja širom zemlje su već sinoć i jutros održale sastanke kako bi saslušali mišljenje članstva i jedinstveno stala iza inicijative za razdvajanju izbora.

– Srbija se nalazi u političkoj krizi, pa bi razdvajanje izbora bilo korak u dobrom smeru – smatra Jovan Janković, predsednik udruženja penzionera iz Bora – Već sinoć smo održali sednicu skupštine našeg udruženja i doneli jednoglasnu odluku da tražimo da predsednički i parlamentarni izbori ne budu istog dana. Očekujemo da će nadležni imati razumevanja za naš predlog i da će on vrlo brzo biti usvojen. To bi bio državnički gest kojim bi Srbija pokazala da poštuje demokratske tekovine i volju birača – objasnio je on i dodao da 20 000 dinara svakako nije mali novac, ali da izbori ipak nisu dovoljno često da bi od njih moglo da se živi.

Bojan Savić

The post Penzioneri traže razdvajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora appeared first on Njuz.net.

Original Article