predsednik severne makedonije stevo pendarovskiFoto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da je za makedonsko-bugarsko pomirenje potrebno izvinjenje Bugarske za ulogu profašističke vlasti u Sofiji u deportaciji makedonskih Jevreja.

On je, na komemrativnoj svečanosti povodom 80. godišnjice holokausta nad makedonskim Jevrejima, ocenio da u Drugom svetkom ratu nigde u Evropi morbidni koncept nazvan „Konačno rešenje jevrejskog pitanja“ nije efikasnije sproveden nego u tadašnjoj okupiranoj Makedoniji.

Pendarovski je podsetio da se juče, 11. marta, navršilo 80. godina od holokausta makedonskih Jevreja, kada je 7.144 muškaraca i žena, dece i staraca sprovedeno u tri konvoja do železničke stanice u Skoplju, utovareno u stočne vagone i deportovano u logor smrti „Treblinka“.

„Da li mi, današnje generacije, imamo pravo da umirimo nečiju nečistu savet o holokaustu makedonskih Jevreja? Da li smemo da ćutimo pred istorijskim revizionizmom koji rehabilituje zločince i slavi krivce? Da li treba da zaboravimo čijim su potpisima bili sistematski lišavani njihovih građanskih, ekonomskih i ljudskih prva i poslati u smrt?“, pitao je Pendarovski.

Kako je istakao, i na hebrejskom i na makedosnkom jeziku izvorno značenje reči „pravda“ je na ono što odgovara istini.

„Pravda znači prepoznati i imenovati istinu i da je svi poštuju. Da bi došlo do pomirenja, treba da postoji izvinjenje za ulogu tadašnje profašističke vlasti u Sofiji u deportaciji makedonskih Jevreja“, istakao je predsednik Severne Makedonije.

On je to poručio u govoru pred spomenikom za 7.144 deportovana makedonska Jevreja – nekadašnjem skopskom „Monopolu“, odakle su pre 80 godina u tri konvoja odvedeni na železničku stanicu i deportovani u nacistički logor smrti „Treblinka“.

Gotovo svi Jevreji iz Skoplja, Bitolja i Štipa, istakao je Pendarovski, iz skopskog „Monopola“ deportovani su u „Treblinku“, gde su u gasnim komorama ugašeni životi blizu milion ljudi među kojima su bili i makedonski Jevreji koji su činili 98 odsto ukupne makedonske jevrejske populacije i trećina ukupnih makedonskih žrtava u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanje 80. godina holokausta makedonskih Jevreja, pod motom „11. mart 1943. – nikad više“, počelo je „Povorkom živih“, od lokacije nekadašnje železničke stanice u Skoplju do nekadašnjeg „Monopola“ koji je 1943. godine bio sabirni centar za deportaciju Jevreja u „Treblinku“.

U povorci su bili i visoki državnu funkccioneri Severne Makedonije i delegacije parlamenta Izraela, jevrejskih udruženja iz zemlje i sveta, predstavnici makedonskih parlamentarnih političkih partija i diplomatskog kora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst