Patrijarh SPC: Crkva se ne poistovećuje sa bilo kojom partijom, Kosovo je suštinski deo Srbije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da je Kosovo suštinski deo Srbije, a da je "referendum o Kosovu održan na Vidovdan 1389. godine". On je istakao da treba razgovarati o zajedničkom životu Srba i Albanaca ali da je sve mimo toga odricanje "od našeg bića".

Novoizabrani patrijarh Porfirije Foto: Srđan Ilić
Novoizabrani patrijarh Porfirije Foto: Srđan Ilić

"Mislim da tu ne postoji nikakva dilema, fizički u ovom trenutku naša država nije prisutna na Kosovu u punom smislu te reči, a suštinski Kosovo je deo Srbije. Ono što je doživljaj i stav crkve toliko puta je izrečeno na Saboru da sve što bih ja rekao bilo bi suvišno",rekao je Porfirije za Radio-televiziju Srbije (RTS).
Porfirije je istakao da je siguran da bez obzira na "realpolitičke okolnosti", za koje je ocenio da nisu "ni najmanje naklonjenje Srbiji", država radi sve kako bi sačuvala mir i učinila najviše za srpski narod na Kosovu.

Draško Đenović: Vlast može biti zadovoljna izborom novog patrijarha

"Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, već i tema našeg identiteta", rekao je patrijarh.

On je naglasio da treba razgovarati o zajedničkom životu Srba i Albanaca, a da bi sve mimo toga bilo odricanje "od našeg bića" i ocenio da je "Bog na strani Srbije".

Niko ne utiče na izbor patrijarha

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije govorio je večeras i o svom izboru na tu dužnost.
"Nije nam prijalo da se kroz medije i to ponekad fingirajući nekad suprotne strane, zapravo bave pokušajem da unesu podelu u Crkvu", rekao je Porfirije.
Ocenio je da ne postoji mogućnost da na izbor patrijarah "utiče bilo ko od spolja", navodeći da se episkopi jako dobro međusobno poznaju i da se patrijarh ne bira u medijima.
On je rekao da se Crkva ne poistovećuje s "bilo kojom institucijom ovog sveta, i u tom smislu se ne poistovećuje ni sa bilo kojom partijom i strankom".
"Oslanjajući se na principe koje je postavio Sveti Sava, shvatio sam da je uspostavio specifičnu ideju u pravoslavnom svetu: o harmoniji Crkve, naroda i države", istakao je on.
"Crkva pokušava da gradi uvek najbolje moguće odnose sa svojom državom, vodeći računa o izgrađivanju hrićanskog etosa u narodu, doprinoseći utvrđivanju nezavisnosti i integriteta svoje države", rekao je patrijarh.
Porfirije je rekao da "ni u snu nije pomislio" da će jednog dana biti patrijarh, već je imao želju da je "uvek u tišini manastira". Ali su mu ranije duhovnici i njegov "duhovni otac", episkop bački Irijen, rekli da "mora da sluša Crkvu", pa, kako je naveo, "neka bude po volji Božijoj".

SPC ne može da bude za to da se istopolne zajednice nazivaju brakom

Govoreći o pitanju usvajanja zakona o istopolnim zajednicama, Porfirije je rekao da je u Starom zavetu brak definisan kao zajednica "prvog čoveka i žene" i da SPC ne može da bude za to da se istopolne zajednice nazivaju brakom.
"Ovde nije reč o stavu, već o veri crkve. Često, kada govorimo o stavovima crkve, mi možda i nesvesno pogrešno formulišemo ono što crkva govori. Crkva iznosi svoju veru i za crkvu je brak definisan još u Starom zavetu između prvog čoveka i žene", rekao je on.
Porfirije je naveo da razume da LGBT zajednica ima "bezbroj" administrativnih problema i da zato ima potrebu da reguliše svoj status.
"Nažalost, vidi se da Brisel ne vrši samo političke pritiske, već i društveno-političke u zemljama za koje se pretpostavlja da treba da bude deo te zajednice", naglasio je on.

"Guranje stvari pod tepih" Srbe i Hrvate neće osloboditi okova

Na pitanje o položaju Srba u Hrvatskoj, gde je on bio mitropolit, patrijarh je odgovorio da bi trebalo popraviti uslove života Srba i učiniti sve da dođe do pomirenja.
Naglasio je da je potrebno o svemu razgovorati, a da "guranje stvari pod tepih" Srbe i Hrvate neće osloboditi okova, uvređenosti, povređenosti i osvetoljubivosti.

Porfirije je ocenio je da je poglavar Katoličke crkve, papa Franja, učinio veliki gest osnivanjem Mešovite komisije SPC i Rimokatoličke crkve za ocenu uloge kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata, što je papa odlučio pošto je pokojni patrijarh SPC Irinej "problematizovao" kononizaciju Stepinca.
"Da li će Katolička crkva kanonizovati Stepinca, nije naša stvar. Ali, u dijalogu uz pomoć istoričara iz Srbije i Hrvatske mi smo pokušavali da razne događaje iz života Stepinca osvetlimo što je moguće bolje", naveo je on.

Na pitanje da li bi SPC trebalo da ima nadležnost nad Pravoslavnim bogoslovskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Porfirije je odgovorio da svuda u Evropi crkva ima poslednju reč kada su u pitanju teološke obrazovne institucije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article