EPA-EFE/FEHIM DEMIR


Patrijarh srpski Porfirije nešto posle 14.30 vraćen je sa administrativnog prelaza Merdare.

Nakon rutinske kontrole sa srpske strane administartivnog punkta, na kosovskoj strani automobil patrijarha Porfirija i njegovih saradnika je izdvojen sa strane iz kolone, a putnicima je rečeno “da čekaju”.

Nakon četrdesetominutnog zadržavanja patrijarhu Porfiju nije dozovoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, nakon čega se sa saradnicima vratio u centralnu Srbiju.

I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdio je da je patrijarhu srpskom Porfiriju Priština zabranila ulazak na KiM.

Патријарху српском Порфирију данас je Приштина забранила улазак на КиМ. Његова Светост је физички враћен са прелаза Мердаре. Овим је Куртијево насиље над српским народом досегло невиђене размере.

1/2

— Петар Петковић (@PetkovicPetar) December 26, 2022

“Njegova Svetost je fizički vraćen sa prelaza Merdare. Ovim je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere”, naveo je Petković na Tviteru.

“Uskratiti pravo poglavaru SPC, čoveku koji propoveda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj Patrijaršiji gde se nalazi viševekovno sedište srpskih patrijaraha je zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije”, naglasio je Petković.

Vlasti u Prištini zabranile su juče patrijarhu Porfiriju da doputuje u Pećku patrijaršiju. 

Originalni tekst