Pašalić: Ne odustajemo od kontrole ustanova zatvorenog tipa

0
32

Pašalić: Ne odustajemo od kontrole ustanova zatvorenog tipa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da će njegova kancelarija nastaviti da kontroliše uslove u ustanovama zatvorenog tipa u okviru Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), uključujući one za koje je nadležno ministarstvo rada.

Izvor: Insajder: Zaštitnik građana, Zoran Pašalić
Foto: Izvor: Insajder / Zaštitnik građana, Zoran Pašalić

Zadatak NPM je da kontroliše mesta gde su lica lišena slobode kako bi se sprečilo zlostavljanje i zanemarivanje, međutim tim zaštitnika građana je bezuspešno pokušavao da sprovede jednu takvu u Domu zdravlja za odrasla invalidna lica u Zemunu, piše današnji list Danas.

Iz kancelarije Zaštitnika građana saopšteno je da članovima tima rečeno da ne mogu da uđu u ustanovu jer Ministarstvo rada to ne dozvoljava, dok je sam ministar Zoran Đorđević rekao da od 10. marta niko nije ušao u ustanove socijalne zaštite od čega se neće odustati dok se ne steknu epidemiološki uslovi, te da svaka poseta nosi opasnost od zaražavanja korisnika.

Đorđević je reagujući na saopštenje Zaštitnika građana da članovima tima te Institucije nije bilo dozvoljeno da posete Dom za odrasla invalidna lica u Zemunu, rekao da poseta nije omogućena zbog epidemioloških razloga i da svoje međunarodne obaveze mogu da obave putem video konferencije, u bilo koje vreme, bilo kog dana.

Na pitanje Danasa da li će u narednom periodu biti kontrolisane ustanove zatvorenog tipa, kao što su domovi, a za koje je nadležno ministarstvo rada, Pašalić je rekao „apsolutno“.

„Mi radimo i nastavićemo da radimo svoj posao onako kako nam je Ustav i zakon dozvolio, ni preko toga ni manje od toga“, istakao je Pašalić, podsetivši da je tim njegove kancelarije u prethodnim mesecima, kao i tokom vanrednog stanja, kontrolisao ustanove zatvorenog tipa.

On nije rekao šta će biti naredni korak njegove kancelarije povodom zabrane posete domu u Zemunu, dodajući da će javnost o svemu biti obavešena na vreme.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article