Betadanas 00:44

Partija evropskih socijalista osudila govor mržnje istaknutih članova SNS u parlamentu 1Printskrin: YouTube- ParlamentSrbija

Partija evropskih socijalista (PES) je danas osudila govor mržnje istaknutih članova vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na nedavnoj sednici Skupštine Srbije.

U saopštenju, objavljenom na sajtu PES, navodi se da je poslanik SNS Vladimir Orlić, bivši predsednik parlamenta, „direktno napao“ istaknute poslanike Evropskog parlamenta, između ostalih i dvojicu članova poslaničke grupe Socijalista i demokrata (S&D) – Andreasa Šidera i Tonina Piculu.

„Na plenarnoj sednici u Beogradu, gospodin Orlić je čak direktno uvredio evroposlanike, podrugljivo im dodelivši lažni orden za služenje Republici Kosovo“, navodi PES.

Generalni sekretar PES Đakomo Filibek (Giacomo Filibeck) izjavio je da to „nije prvi put da SNS napada poslanike Evropskog parlamenta, čime pokazuje nepoštovanje prema Evropskoj uniji u pokušaju da slomi demokratiju i prava građana u Srbiji“.

„Najnoviji napadi su još opasniji budući da je dodatna nestabilnost u regionu podgrejana plenarnim zasedanjem Skupštine Srbije, pogotovo kad je reč o odnosima Beograda i Prištine“, kazao je Filibek.

Upozorio je da „takve optužbe imaju još veću težinu“ jer dolaze od Orlića, koji je visoko pozicioniran zvaničnik Srpske napredne stranke i bivši predsednik Skupštine.

Partija koja okuplja evropske socijaldemokratske stranke navodi da je i ranije izražavala zabrinutost za vladavinu prava u Srbiji, „nakon što je vlada primenila brutalnu silu nad učesnicima protesta opozicije početkom januara“.

„Evropski socijalisti i demokrate su uvek podržavali evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana i veruju da će produbljivanje demokratskog procesa u regionu samo koristiti Srbiji i njenim građanima“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. mart 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.

– Danica Vučenić, novinarka

Originalni tekst