(Beta-AP) – Papa Franja je osudio danas namensku industriju i njene „instrumente smrti“ koji podstiču ratove, apelujući na Božić na mir u svetu, a posebno između Izraela i Palestine.

U svom božićnjem obraćanju „Gradu i svetu“ (Urbi et Orbi) sa balkona bazilike Svetog Petra papa je poručio da žali zbog „gnusnog napada“ Hamasa na jug Izraela 7. oktobra i pozvao na oslobađanje talaca.

Takođe je zamolio za prekid izraelske vojne akcije u Gazi i „užasne žetve nevinih civila“, te pozvao da humanitarna pomoć bude dostavljena onima kojima je potrebna.

Pozvao je na mir u tom sukobu koji treba rešiti „kroz iskren i istrajan dijalog između dve strane, uz snažnu političku volju i podršku međunarodne zajednice“.

Papa Franja rekao je da je biblijska priča o Hristovom rođenju u Vitlejemu poslala poruku mira, ali da je Vitlajem ove godine „mesto tuge i tišine“.

Pomenuvši i krizna područja poput Jermenije, Azerbejdžana, Sirije, Jemena, Ukrajine, Južnog Sudana, Konga, Korejskog poluostrva, papa je apelovao da humanitarne akcije, dijalog i bezbednost „prevladaju nasilje i smrt“.

Posebno je uputio kritiku namenskoj industriji da „podstiče sukobe širom sveta na šta se jedva obraća pažnja“.

„O tome treba pričati i pisati, kako bi se na videlo izneli interesi i profit koji povlače marionetske konce rata. Kako uopšte možemo da govorimo o miru, kada su proizvodnja, prodaja i trgovina oružjem u porastu“, upitao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Originalni tekst