Palmer razgovarao sa Vučićem: Stabilnost Zapadnog Balkana je jedan od prioriteta SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer razgovarali su danas putem video linka o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, regionu i epidemiji koronavirusa.

Metju Palmer Foto: Srđan Ilić
Metju Palmer Foto: Srđan Ilić

Američki zvaničnik je rekao da SAD podržavaju proces koji vodi Evropska unija i dodao da očekuje da će ubrzo uslediti nastavak dijaloga.
Istakao je važnost sprovođenja Briselskog sporazuma i još jednom potvrdio posvećenost SAD dijalogu i razgovorima o spornim pitanjima, navodi se u saopštenju Vučićevog kabineta.
Palmer koji je i zamenik pomoćnika državnog sekretara, rekao je da je stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana jedan od prioritetnih interesa SAD.
U saopštenju piše da je "pohvalio konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama", kakva je i "mini Šengen" i infrastrukturnim projektima koji će podići kvalitet života građana u regionu i dodatno unaprediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje.
Vučić je rekao da "Srbija jeste i uvek će biti čvrsto posvećena miru, prosperitetu i dobrobiti svih ljudi koji žive na Zapadnom Balkanu".
"U tom smislu, naša zemlja se dosledno zalaže za dijalog, solidarnost, projekte i saradnju koji za cilj imaju povezivanje naroda, kultura i ekonomije, što će sve zajedno doprineti opštoj stabilnosti i boljem životu svih", rekao je Vučić.
Dodao je da će Srbija "nastaviti da se zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije".
Palmer je, kako je preneto, čestitao Srbiji uspeh u vakcinaciji, i zbog pomoći isporukom vakcina susednim zemljama.
On je istakao značaj takve regionalne politike koja je usmerena na solidarnost i povezivanje, dodaje se u saopštenju.
Američki zvaničnik danas će zajedno sa ambasadorom SAD u Beogradu Entonijem Godfrijem od 18.00 uživo putem Fejsbuka odgovarati na pitanja građana.
Palmer je u petak, video linkom, razgovarao i s premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Nikom Selakovićem i predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem o situaciji u regionu, dijalogu Beograda i Prištine, o bilateralnim odnosima i američkim investicijama u Srbiji.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article