Palestina i Arapska liga osudili odluku Kosova o ambasadi u Jerusalimu

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je danas nedavno postignut sporazum Kosova i Izraela, označivši ga kao razočaravajući i pozvalo da se odustane od odluke o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

Mahmoud Illean: Jerusalim
Foto: Mahmoud Illean / Jerusalim

"Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom silom (Izraelom) i objava namere da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu je korak koji je suprotan svemu u šta Kosovo pokušava da ubedi svet da ga prizna", navedeno je u saopštenju ministarstva.
U saopštenju se dodaje da se time pokazalo "državi Palestini, arapskoj i islamskoj grupi, Pokretu nesvrstanih, Afričkoj uniji i drugim regionalnim grupama u svetu" da je, između ostalog, Kosovo ignorisalo međunarodno pravo i legitimitet, te rezolucije i prekršilo ih "jasno i otvoreno" što će otežati svakoj zemlji da ga prizna.
Kosovo se poziva da misli najpre na svoje interese i na način povezan sa obavezama prema međunarodnom legalitetu i međunarodnom pravu kako bi postalo prihvaćen član međunarodne zajednice.
Ministarstvo spoljnih poslova u Ramali je pozvalo Kosovo da "brzo preispita taj korak i ispravi pogrešan potez ako želi da pruži primer svoje posvećenosti međunarodnom pravu", prenela je palestinska novinska agencija VAFA (WAFA).

Meliza Haradinaj Stubla i Gabriel Aškenazi  tokom onlajn konferencije Foto: facebook/Meliza Haradinaj Stubla
Meliza Haradinaj Stubla i Gabriel Aškenazi tokom onlajn konferencije Foto: facebook/Meliza Haradinaj Stubla

Izrael i Kosovo su 1. februara uspostavili diplomatske odnose uz najavu da će Priština otvoriti ambasadu u Jerusalimu, kao treća zemlja posle SAD i Gvatemale.

Sve ostale države koje imaju odnose s Izraelom na rezidencijalnoj osnovi otvorile su ambasade u Tel Avivu.

Gejt: Odluka Kosova suprotna međunarodnom pravu

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt je danas takodje kritikovao odluku Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu, ocenivši da se njome krši međunarodno pravo.
Kako je navedeno u saopštenju, odluka je kršenje rezolucija UN u kojima se Jerusalim smatra okupiranom teritorijom i zabranjuje preseljenje ambasada.
Gejt je rekao da je odluka Kosova protiv međunarodnog konsenzusa o otvaranju ambasada u tom gradu koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i i kasnije anektirao.
Izrael je tada osvojio i Zapadnu obalu i pojas Gaze, a Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju državu.
Šef Arapske lige je podsetio na Rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 1980 kojima se osuđuje aneksija istočnog Jerusalima.
On je rekao da otvaranje ambasade u Jerusalimu ne menja činjenicu da je to okupiran grad i neće odlučiti o njegovoj budućnosti.
To se može učiniti samo za pregovaračkim stolom jer je to jedno od važnijih pitanja konačnog statusa izmedju izraelske i palestinske strane, ocenio je Gejt.
Po Gejtu je priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela kontradiktorno principu miroljubivom i rešenju decenijskog sukoba po modelu dve države, prenela je VAFA.
Administracija SAD je krajem 2017. godine priznala ceo Jerusalim kao samo izraelski i naredne godine u maju preselila svoju ambasadu

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article