EPA-EFE/IAN LANGSDON

Sud u Kaliforniji odlučio je u korist Vejda Robsona i Džejmsa Sejfčaka, koji su sada u četrdesetim godinama, a tvrde da ih je poznati pevač godinama zlostavljao dok su bili dečaci.

Njih dvojica sada mogu da nastave tužbe protiv njegovih kompanija koje su prethodno blokirane. Tvrde da su te kompanije imale odgovornost da ih zaštite. Džeksonovi advokati i dalje tvrde da je on nevin, prenosi RTS.

Robson i Sejfčak tvrde da ih je Džekson zlostavljao krajem 80-ih i početkom 90-ih kada su boravili na njegovom ranču „Nedođija“. Njihove optužbe prikazane su u dokumentarcu Napuštajući Nedođiju, koji je Džeksonova porodica opisala kao „javno linčovanje“.

Sudija u Los Anđelesu je 2020. godine odlučio da Sejfčak ne može da tuži Džeksonove kompanije, jer one nisu imale dužnost da brinu o njemu. Godinu dana kasnije isti sudija doneo je identičnu presudu i za Robsona.

Međutim, sada je apelacioni sud u Kaliforniji oborio odluku, odlučujući da „korporacija koja omogućava seksualno zlostavljanje dece od strane jednog od njenih zaposlenih nije izuzeta od dužnosti da zaštiti tu decu samo zato što je potpunom u vlasništvu zlostavljača“.

„Bilo bi izvitopereno da ne postoji korporativna dužnost samo zbog činjenice da kompanija ima jednog akcionara. Zbog toga poništavamo odluku“, navodi apelacioni sud.

Vins Finaldi, advokat Sejfčaka i Robsona, rekao je da je sud preinačio prethodne „nepravedne odluke u ovim slučajevima, koje su protiv kalifornijskih zakona i koje bi postavile opasan presedan i ugrozile decu“.

Advokat Džeksonovog imanja Džonatan Stejnsapir kaže da je uveren da je pevač nevin, a da su „optužbe u suprotnosti sa svim kredibilnim dokazima i nezavisnim potvrdama“.

Originalni tekst