Ozi Ozborn je prozvao Kanjea Vesta zbog korišćenja uzorka njegove muzike bez dozvole, piše Gardijan.

U objavi na platformi X, Ozborn tvrdi da je odbio zahtev da se deo žive verzije pesme “Black Sabbath” – Var Pigs iz 1983. koristi na Vestovom novom albumu, ali je čuo da je ipak korišćen tokom jedne žurke ove nedelje.

. @KANYEWEST ASKED PERMISSION TO SAMPLE A SECTION OF A 1983 LIVE PERFORMANCE OF “IRON MAN” FROM THE US FESTIVAL WITHOUT VOCALS & WAS REFUSED PERMISSION BECAUSE HE IS AN ANTISEMITE AND HAS CAUSED UNTOLD HEARTACHE TO MANY. HE WENT AHEAD AND USED THE SAMPLE ANYWAY AT HIS ALBUM…

— Ozzy Osbourne (@OzzyOsbourne) February 9, 2024

Ozborn je napisao da je „odbio dozvolu jer je antisemit i mnogima je izazvao neizrecivu bol“. Dodao je da ne želi da se “druži sa ovim čovekom”.

Njegova supruga Šeron Ozborn nedavno je rekla da je judaizam jedina religija koju ima i „jedina u kojoj se oseća prijatno“.

Na ovonedeljnom jednosatnom događaju u Čikagu, Vest, takođe poznat kao Ye, i Taj Dola Sajn premijerno su prikazali svoj zajednički projekat  – Vultures.

Album je prvobitno trebalo da izađe u decembru. U to vreme je objavljeno da je odlaganje bilo zbog toga što je Niki Minaj odbila da mu dozvoli da prikaže staru saradnju između njih dvoje.

„Što se tiče Kanjea: taj voz je napustio stanicu, OK? Bez nepoštovanja ni na koji način. Upravo sam izdala potpuno novi album. Zašto bih objavila pesmu koja je izašla tri godine? Hajde momci“, rekla je ona.

Saopšteno je da je prenos uživo isključen nakon što je Vest repovao tekst: „A ja sam još uvek lud, bipolaran, antisemit. A ja sam još uvek kralj.”

Krajem 2023, Vest se izvinio za svoje prethodne antisemitske komentare, koji su uključivali hvaljenje Adolfa Hitlera i pretnju da će Jevrejima uvesti “death con 3”.

Njegove reči su izazvale gnev Džoa Bajdena i Lige za borbu protiv klevete, nazivajući ga „opakim antisemitom“ koji je „doveo Jevreje u opasnost“.

„Nije mi bila namera da povredim ili ponizim i duboko se kajem zbog bola koji sam možda naneo. Posvećen sam tome da počnem od sebe i da učim iz ovog iskustva kako bih u budućnosti obezbedio veću osetljivost i razumevanje”, napisao je Vest na hebrejskom na Instagramu.

Vest je ranije odao počast Black Sabbath-u na “Hell of a Life”, inspirisan pesmom – Iron Man.

Zapad tek treba da da izjavu kao odgovor.

Post Views: 15

Originalni tekst