O legendarnom pjevau Tomi Zdravkoviu pisani su feljtoni i knjige, snimani filmovi, prepriavaju se brojne zgode iz njegovog burnog ivota i plodotvornog stvaralakog rada.

U porodinom arhivuLjubice i Spase Beraksauvan je i jedan Tomin snimak iz 1973. godine, nastao u stanu porodice Berak. Rije je o pjesmi Tuna ena, koju e kasnije snimiti Subhija ehovi.

Toma je te godine pripremao pjesmu za novu plou Ljubice Berak. Raspjevavao je zajedno s tadanjim muzikim producentom i klarinetistom Spasom Berakom, Ljubiinim suprugom. A u znak zahvalnosti za profesionalnu saradnju na ploi Prokleta nedelja za koju je Berak pisao aranmane. Ljubica je na ovom, probnom snimku pjevala zajedno s Tomom. Naravno, uz Spasinu pratnju na gitari u svom domu.

Nisu poznati detalji zato pjesma u izvedbi Ljubice Berak nikad nije snimljena. Ljubica i Spaso nikada o tome nisu iznosili detalje. Tek, ovih dana, Ljubica je dio arhiva ustupila na digitalizaciju Fondaciji SEVDAH na elu s Damirom Galijaeviem koji je, uz Ljubiino odobrenje, poslao fragment ovog snimka.

Tako se otvorila sehara sjeanja na deavanja u domu porodice Berak, koju su muziari esto u ali nazivali muzikom eljeznikom stanicom.

A onda je, nekoliko godina kasnije, Toma susreo Subhiju ehovi. Oduevljen ljepotom njenog i glasa i stasa, kazao joj je da ima za nju pjesmu. Odveo je u Beograd te su sa orkestrom Bis u studiju Ace Radojiia u Koutnjaku snimili singlicu s numerama Tuna ena i Poslije lutanja.

(Express / Pink.rs)

Originalni tekst