Ово је највећа продавница совјетских ствари у Русији (ФОТО)
Живот

30 децембар 2021


Russia Beyond
Викториja Рjaбикова; @sovkvartira
То није обична старинарница. Многе руске филмске компаније предмете из совјетске свакодневице изнајмљују управо на овом месту.

„Моја сестра је разбила стари украс за јелку који је много волела. Дошао сам овде у нади да ћу пронаћи исти такав и обрадовати је за Нову годину“, каже Андреј, прегледајући кутије са стотинама, ако не и хиљадама совјетских новогодишњих украса.

@sovsteklo

На два корака од њега лежи стари совјетски фото-апарат са телескопским објективом, а одмах поред су полице препуне совјетског кристалног посуђа. Изнад свега тога виси застава са српом и чекићем.


Викторија Рјабикова

Андреј се налази у највећој старинарници у Русији под називом „Улица Лењина“. На површини од преко 1.500 квадрата продају се предмети из совјетске свакодневице, почев од новина, посуђа и значки, па до тешких лустера, намештаја и магнетофона.


Викториja Рjaбикова

Аутор пројекта је Михаил Матвејев, који се бави откупом старих предмета, објашњава за Russia Beyond уметнички директор продавнице Кирил Глебович.

@sovkvartira

Матвејев је почео да сакупља и продаје ствари у малој гаражи, затим је отворио малу продавницу, за којом је уследила велика робна кућа на североистоку Москве.

@sovkvartira

„Пројекат је настао из љубави према историји и старим стварима. Наши посетиоци су људи који се баве колекционарством и разумеју се у дизајн, као и они који осећају носталгију за младошћу у СССР-у. Многи предмети их подсећају на чланове породице и пријатеље“, каже Глебович.

@sovkvartira

Сарадници продавнице прикупљају ствари из целе Русије. Они проучавају садржај малих старинарница у унутрашњости и прате огласе обичних људи о продаји старих ствари.

@sovtovar

Осим што се бави продајом, продавница често изнајмљује предмете за снимање филмова, серија, музејима, као и за представе у позориштима и поставке у музајима, укључујући Театар Мајаковског и Музеј посвећен овом песнику.

@sovtovar

Осим ствари које је поседовала већина совјетских породица могу се овде пронаћи и заиста драгоцени и ретки експонати.

@retro_art_studio

На пример, комплет значки и медаља поводом 60-годишњице Комсомола са нотесом кошта 10 хиљада рубаља (120 долара).

@sovkvartira

Лутка од пресоване тканине из 20-30 година 20. века са пиштаљком у телу кошта 15 хиљада рубаља (180 евра).

@sovkvartira

Кристални лустер је 45 хиљада рубаља (540 евра).

@sovkvartira

Антикварни стаклени ормар је 110 хиљада рубаља (1.300 евра).

@sovkvartira

Антикварна лампа кошта 59 хиљада рубаља (709 евра).

@sovkvartira

Карневалски ручно шивени костим Харлекина купићете по цени од 16 хиљада рубаља (192 евра)


Викторија Рјабикова

Уметнички директор продавнице Кирил Глебович пожалио се да у Русији не постоји истински музеј посвећен животу у СССР-у. Робна кућа „Улица Лењина“ и друге сличне продавнице компензују тај недостатак.

„Ми обављамо образовну мисију и често објашњавамо да то није старудија, него су то занимљиви предмети из свакодневног живота и артефакти историје које треба чувати“, закључује Глебович.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article

(Visited 1 times, 1 visits today)