Zoran Kostić Cane (krvna grupa 0+) srpski je i jugoslovenski rok muzičar, najpoznatiji kao pevač i frontmen grupe Partibrejkers. Ovako baš piše u biografiji njegove knjige pesama „Ukrštene reči“ (Laguna). Jedna rečenica opisuje preko četiri decenije karijere.

Uoči razgovora stigla je vest da je rasprodao prvi tiraž knjige. Uoči razgovora tema nedelje, tačnije pitanje nedelje bilo je: „Zašto je napustio emisiju?“ Uoči razgovora imao sam pitanja radoznalih da li je ovo zbirka pesama koje je napisao za Partibrejkerse. Nije.

I rime u odgovorima ovog intervjua su premijerne. Nisu iz knjige.

Uz Caneta ide i mitomanija, dodavanje stvarnih ili lažnih epizoda. Šta je rekao o tom i tom. Na svako malo imate o tome. I ja ću pridodati istinitu epizodu od prošloga petka. Tokom razgovora dva puta je kinuo. Prvi put je rekao „Nazdravlje“… Onda je posle dva minuta ponovo kinuo i rekao „Izgleda da sam alergičan na tebe“.

Imamo naizmenično topao-grub odnos. Skoro već pola decenije ne zaboravlja mi da sam ga pogrešno citirao kod Lepe Lukić. Prvog januara ove godine poželeo mi je da uvek budem tako nasmejan.

***

Kada sam nasumice okrenuo tvoju knjigu, našao sam se na strani sa pesmom „147“, dirljive rečenice o tvojoj majci „Kad umrem niko neće znati, osim na nebu moja mati“, koja ti poručuje: „Polako kući, dođi da se odmoriš.“ Oduvek mi je bila dirljiva i pesma Partibrejkersa i tvoji stihovi „Mogao sam da budem dobar sin“.

Pa dobro, to je ona koliko smo mi ostali dužni našim roditeljima. Koliko nismo znali šta su nam oni dali. Teško je biti roditelj svojoj deci. Teško je bilo biti roditelj meni. A onda, kada odu roditelji, stigne te koliko si ostao kratak prema njima i koliko se ta ljubav, kada ih nema više, povećava. Ja uvek kontaktiram sa mojim roditeljima. Čujem neke savete „Zorane, pazi na jezik“, „Zorane, budi dobar sa ljudima“, „Zorane, voli svoju ženu“. Ti si uvek u korespondenciji s ljudima koji nisu tu na zemlji ali su živi negde gore. A ovi ljudi što su na zemlji, većina njih je mrtva jer se boje svog života, boje se bilo kog odgovora, boje se da postoje. Tako da svi oni koji nisu sa nama, u nama su.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 28. MARTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 637

Nedeljnik 637

Post Views: 36

Originalni tekst