Vjerovatno najpopularniji estradni muzički žanr na prelazu iz 20. u 21. vijek bio je pravac koji je činio mješavinu popa i densa. Predstavnici tog muzičkog talasa bili su “Funky G”, “Trik FX”, “Baki B3”, “ET”, dok se “Đogani Fantastiko” istakao kao njegov predvodnik. Želja za ulaskom u novi milenijum dovela je do muzičkog pravca koji je djelovao futuristički. Brzi ritmovi koji tjeraju na ples, kompjuterska obrada i dodaci, kod generacija koje su se radovale novom milenijumu učinile su te pjesme izuzetno bliskim.

Popularnost “Đogani Fantastika” počela je još 1992. godine kada su objavili album “Storm”. Narednih 8 godina i 6 albuma pored Đoleta Đoganija grupu je činila Slađa Delibašić. Iz tog perioda ostaće upamćeni hitovi kao što su: “Idemo na Mars”, “Leto je”, “Ola, ola e”, “Ostavljena bez nade”, “Da, to je to”.

Raspad Đoletovog i Slađinog braka nije doveo do raspada grupe. Na Slađino mjesto i u grupi i u Đoletovoj bračnoj postelji dolazi Vesna Trivić. Od tad izdaju još 6 albuma, a pjesme koje su se na njima istakle su: “Babaroga”, “Sama”, “Na silu”, “Nema više cile-mile”, “Gljiva ludara”, kao i, sada već kultna “Čekam te kod kolima”.

Ono što je upečatljivo za sve te pjesme su više nego očigledni autobiografski elementi. Svi momenti iz Đoletovog privatnog života bili su toliko primamljivi javnosti da su godinama bili u centru medijske pažnje. Osim okončanja braka, nove veze, pa novog braka, rođenja djece, Đole je u javnosti ostao upamćen kao vrstan plesač (denser), ali i neko ko je sklon brojnim lapsusima. Kada iza sebe imate čitavu kolekciju bisera, od kojih se i danas pamte: “Bilo nas je četvoro i ja petoro”, “Ja Sladžu nisam ni znao ni poznav’o dok se nismo upoznali”, “Najtužniji trenutak u mom životu je kad je meni i mom bratu rikn’o čale”, “Sladžo, javi se na telefon zove te neki Answer”, onda ne čudi što su šale, pošalice i prozivke na njegov račun bile svakodnevne. Od svih njih najviše se pamti kultna izjava “Sladžo, čekam te kod kolima”. Silina prozivki zbog tog lapsusa je bila tolika, da je Đole odlučio da se i sam našali na svoj račun, te je tako nastala pjesma nazvana po njegovom biseru.

Pjesma osim njegovih lapsusa problematizuje i estradu, tačnije estradnu praksu. Komercijalni uspjeh koji je pjesma postigla govori u prilog činjenici da je Đole istinski estradni maher, koji zna kako da plovi nemirnim estradnim vodama. On je situaciju u kojoj je bio predmet sprdnje okrenuo u svoju korist, stoga savjete koje on daje u pjesmi treba shvatiti ozbiljno. S ove vremenske distance znamo da praksa – dotjeraš malo svoj struk, implante stavi, šta će ti brus, puknem soma il’ dva da te probijem ja – donosi garantovan uspjeh na estradi.

Da je porodica Đogani uvijek znala kako se ponašati na estradi, pokazuje i uspjeh koji postižu u rijaliti takmičenjima. Okreni-obrni, uvijek se dočekaju na noge, uvijek isplivaju na površinu, čak i kad im se kompletna javnost smije u lice. Poslušaj ih i bićeš poznata…

Piše: Ozren T.

Originalni tekst