Pjevač Milan Topalović Topalko otkrio je kako provodi praznike, te se prisjetio djetinjstva i porodice.

-Što se običaja tiče, najbitnije je da se Badnji dan i Božić dočekuju sa radošću i ljubavlju… Da se molimo za zdravlje, sreću, blagostanje, mir u duši, za svoje prijatelje i za sebe.

-Dok sam živio na Zlataru sa roditeljima, bratom i njegovom porodicom, dočekivanje Božića je imalo posebnu ljepotu, jer nas je bilo devetoro u kući, a majka i otac su hranu spremali tako savršeno tako samo mogu da se sjećam. Obavezan je pasulj prebranac sa salatom od praziluka i slatka pita od pirinča. A na Božić otac je klao prase jer nam je svakako 9. januar slava pa da imamo i za Božić i za slavu – prisjetio se on i otkrio da li je kao dječak vjerovao u Božić Batu:

-Na Zlataru gdje sam ja odrastao nisam čuo da je neko pominjao Božić Batu, možda sada da, ali u to vrijeme ja nisam to čuo. Topalko se prisjetio i običaja koje su praktikovali na Zlataru.

-Umjesto anegdote, ja bih izdvojio jedan jako lijep običaj iz mog kraja, na Zlataru u Novoj Variši. Od kako ja znam, uvijek smo u gradu zajedno slavili kada je Božić ili Bajram i muslimani i Srbi zajedno. Time se ponosim, a trebali bi mnogi da se ugledaju na nas! Nikada nije pravio nikakvu razliku i to je nešto što je nas izdvojilo od svih ostalih mjesta, na nas bi trebalo da se ugledaju svi ostali, tako da veliki pozdrav za moj Zlatar.

(Express/Republika)

Originalni tekst