Овако изгледа алтернативна совјетска космонаутика у радовима руског стрип цртача
Култура

27 јануар 2022


Викторија Рјабикова
Klukva Press
Совјетски Космоград, сајбер Чебурашка и електрогопници на напајање! Тако би из угла руског стрип цртача Александра Орлова изгледао развој космонаутике да се Совјетски Савез није распао.

  • Пратите наше садржаје преко сервиса Telegram! Сви наши најновији и најактуелнији текстови стижу директно на ваш паметни телефон! Ако Фејсбук одбија да дели наше објаве, уз Телеграм смо увек са вама!

„Kосмички комунизам у народним масама!“ „Какав диван ласерски срп!“, „Зашто на плакату контуре земље по димензијама не одговарају СССР-у“, коментари су који се могу срести на Klukva Press, страници на руској друштвеној мрежи Вконтакте, посвећеној цртаној визији руске алтернативне космонаутике.

Међу радовима су нереализовани космички пројекти из доба СССР-а, совјетски сајбер плакати и измишљени јунаци совјетског сајбер панка.

Klukva Press

Све радове и стрипове црта један човек, тридесетпетогодишњи Александар Орлов из Череповца, менаџер у једној од руских IT-компанија. Како каже, црта од детињства, из хобија. 2010. године урадио је свој први фантастични стрип. Врло често инспиришу га ракете совјетске и руске производње.

„Сајбер панк је практично ту, а људима се допада његов спој са носталгијом и стилизацијом из времена СССР-а. Совјетски сајбер панк је дражи и разумљивији“, објаснио је Орлов.

Примера ради, по Александровом мишљењу, Совјетски Савез би свакако имао свој Космоград.

Klukva Press

Тако би рецимо могла да изгледа у будућности унапређена орбитална платформа Тајфун. Серија калибрисаних космичких апарата развијана је почетком седамдесетих година прошлог века ради постављања и регулисања копнених и космичких комплекса Министарства одбране СССР-а.

Klukva Press

А ово су системи орбиталних космичких станица „Алмаз“ развијани шездесетих година за фотографско и радиотехничко извиђање и управљање са орбите копненим војним средствима.

Klukva Press

Ракета Союз-ФГ последњи пут лансирана са космодора Бајконур, са совјетским системом спајања свемирских бродова Игла, изгледала би много опасније.

Klukva Press

Ево какви би били совјетски киборзи који раде у фабрикама за производњу ракета.

Klukva Press

А овако би изгледао совјетски одговор Мандалоријану – нано Чебурашка и бркати космонаут са револвером.

Klukva Press

У совјетском сајбер панку неизоставни би били пропагандни плакати. „Другови, не заборавите да ставите импланте на пуњење“;

Klukva Press

„Пословођо! Не примај на посао оне који нису примили заштитне наноботове!“.

Klukva Press

„Јачај сајбер моћ државе!“.

Klukva Press

И совјетским гопницима у алтернативној стварности био би потребан пуњач.

Klukva Press

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article

(Visited 4 times, 1 visits today)