Premda je nedavno dobila pozitivan IBAR (izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila) i, uprkos sopstvenim unutrašnjim trvenjima, dodatno otškrinula vrata EU, Crnoj Gori nije trebalo dugo da se ponovo prizemlji u blato politikantskih podjela.

Dok su još odzvanjala slavodobitna reagovanja zvaničnika o još jednoj potvrdi zacrtanog evropskog puta, na dnevnom redu parlamenta našla se Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu! Podršku usvojenoj rezoluciji dali su poslanici vladajuće većine – Pokreta „Evropa sad“, kao i klubovi prosrpskih stranaka predvođeni predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem i liderom DNP-a Milanom Kneževićem koji je usvajanjem ovog akta uslovio dalju podršku 44. vladi Milojka Spajića.

Mnoge koji su se pitali kako su se Jasenovac i fašistički logori obreli na dnevnom redu crnogorskog parlamenta, nakon osamdeset godina, nije zadovoljilo lakonsko objašnjenje Spajićevog PES-a, dato nakon što je Crna Gora podržala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na skupštini UN-a, da će oni principijelno i u budućnosti glasati za osudu svakog zločina.

Sasvim je jasno da je Rezolucija o Jasenovcu bila uslov prosrpskih stranaka koje obezbjeđuju podršku Spajićevoj vladi i koje su se oštro protivile pokušaju da se „srpski narod proglasi genocidnim“, kako bi premijer i dalje ostao u sjedlu.

Spajićevoj vladi nije pomogao argument da Crna Gora nije bila sponzor niti kosponzor Rezolucije o Srebrenici koju su inicirale Njemačka i Ruanda. Nije pomogla ni činjenica da bi bilo nelogično da se Crna Gora o toj inicijativi izjasnila drugačije budući da je genocid iz ljeta 1995. već dva puta osudila u nacionalnom parlamentu. Prosrpskim strankama i srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću naklonjenim strankama u Crnoj Gori, koje obezbjeđuju podršku Spajiću, ništa nije značila ni činjenica da je slična rezolucija usvojena i u srpskom parlamentu koji je priznao presudu Međunarodnog suda pravde u kojoj se taj zločin kvalifikuje kao genocid.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 04. JULA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

UZ SVAKI PRIMERAK NOVOG BROJA NEDELJNIKA DOBIJATE MAGAZIN „HOW TO“ NA POKLON

HT 9

HT 9

Post Views: 43

Originalni tekst