Nedeljnikdanas 23:46

Otkriveno gde je pronađeno novo nalazište zlata u Srbiji o kojem je govorio Vučić 1Foto: EPA-EFE/ FRANK RUMPENHORST GERMANY OUT

Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još sredinom decembra naveo da je u jednoj “siromašnoj opštini na jugoistoku zemlje” pronađeno veliko nalazište zlata, trajala su licitiranja gde je to tačno.

Za istinu, pardon na toj metafori, nije trebalo mnogo kopati: kompanija Dundee Precious Metals Inc. (DPM) zvanično je saopštila pre nekoliko dana da su nadomak njenog projekta “Timok Gold” na lokalitetu Čoka Rakita (Homolje, opština Žagubica) pronađeni zlato i bakar, “među drugim uzorcima visokog kvaliteta”, piše Nedeljnik.

Čoka Rakita nalazi se tri kilometra jugoistočno od projekta “Timok Gold”, a sa 517 metara dubine nađeno je 63,46 grama po tonu zlata (Au) i 0.11% bakra, kaže se u saopštenju.

“Preliminarni metalurški testovi ukazuju da je izdvajanje zlata veće od 93%. Dodatni testovi zakazani su za 2023. godinu”, naveli su analitičari iz grupe Stifel.

Bušenje je, dodaje se, obavljeno u četvrtom kvartalu 2022.

U isto vreme, i analitičari kompanije Canaccord Genuity kazali su da “stvari postaju jako slatke u Čoka Rakiti”.

“Investitori će se možda setiti da DPM nije uspevao da ih ubedi u ekonomsku isplativost projekta na Timoku, ali verujemo da će ovo povećati njihove šanse”.

Kako su sredinom decembra pisali mediji u Srbiji, predsednik Vučić je objavio da su u Srbiji otkrivena nalazišta zlata i kalcijum-karbonata. Početkom januara je dodao da je nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije.

“Za jedno se zna da je u Gadžinom Hanu, a čekam dozvolu da kažem gde je tačno i ovo drugo”, rekao je Vučić, ali i dodao da će opština “doslovno procvetati, te da je u njoj pronađeno “mnogo više zlata nego što imamo u rudniku Čukaru Peki”.

“Da sam birao bolju opštinu, ne bih je našao. U pitanju je jugoistok Srbije. Ta opština će procvetati”, zaključio je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst