EPA-EFE/STEPHEN BRASHEAR

Federalna služba za avijaciju SAD saopštila je da su domaći letovi u SAD odloženi zbog greške u sistemu za obaveštavanje pilota. Odloženo je više od 760 letova, a putnicima na aerodromima širom zemlje je rečeno da redovno proveravaju informacije o svojim letovima, prenosi RTS.

Iz Federalne službe za avijaciju (FAA) saopštili su da rade na ponovnom uspostavljanju sistema koji upozorava pilote na nesreće i promene na aerodromima, pošto je obustavljena obrada novih informacija, prenosi Rojters.

Takođe je rečeno da je svim avio-kompanijama naređeno da odlože sve domaće letove do devet časova ujutru po istočnoameričkom vremenu, kako bi Federalna služba za avijaciju uspela da utvrdi da li sistem funkcioniše.

Odloženo je više od 760 letova unutar države, ali i letovi koji idu ka SAD i iz njih od srede u 6.30 po istočnoameričkom vremenu, bez navođenja razloga, dok je otkazan još 91 let.

Akcije većeg broja američkih avio-kompanija su pale, a iz FAA su saopštili da i dalje rade na potpunom uspostavljanju sistema za obaveštavanje pilota.

“Lufthanza” i “Er Frans” su saopštili da nastavljaju letove ka Sjedinjenim Državama i iz njih, a francuska avio-kompanija je dodala da prati situaciju.

Bajden naložio istragu

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je naložio istragu zbog pada sistema Federalne uprave za avijaciju (FAA) što je uzrokovalo prizemljenje brojnih letova u Americi i dodao da je za sada uzrok kvara nepoznat.

Bajden je novinarima u Beloj kući rekao da je razgovarao sa ministrom saobraćaja Pitom Butigegom i da treba da imaju u vidu da u narednim časovima shvate šta je dovelo do pada sistema, preneo je Rojters.

“Sredićemo stvar u narednih par sati. Da li je sajbernapad u pitanju? Ne znamo. Stručnjaci još ne znaju uzrok. Avioni i dalje mogu bezbedno da slete, ali ne mogu da uzlete”, rekao je Bajden.

Originalni tekst