Čovek koji je ukrao i obelodanio poreske prijave bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i više hiljada drugih poreskih obveznika osuđen je danas na pet godina zatvora, objavio je CNN.

U oktobru se Čarls Litldžon izjasnio krivim po tački optužbe za neovlašćeno otkrivanje poreskih prijava. Prema sporazumu o priznanju krivice, on je ukrao Trampove poreske prijave, zajedno sa poreskim podacima „više hiljada najbogatijih ljudi u zemlji“, dok je radio za konsultantsku firmu koja je imala ugovor sa Službom za unutrašnje prihode, prenosi N1.

Litldžon je informacije prosledio u dve novinske kuće, a potom je izbrisao dokumenta sa svog laptopa koji mu je dodelila Poreska uprava.

Obrazlažući presudu, sudija Ana Rejes je rekla da se radi o napadu na Sjedinjene Američke Države i njihov pravni temelj.

„Ono što ste uradili napadom na aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država bio je napad na našu ustavnu demokratiju, a usto je reč o najvećoj krađi u istoriji Poreske uprave“, kazala je Rejes.

Ona je postupak Litldžona uporedila sa napadom na Kapitol 6. januara 2021, istakavši da njegov postupak „takođe predstavlja pretnju američkoj demokratiji“.

„To izaziva isti strah kao i 6. januar“, rekla je Rejes.

Post Views: 13

Originalni tekst