Ostavka prvog čoveka FSS: Niko ne treba Aleksandra Vučića i Srbiju da brani od Slaviše Kokeze

Slaviša Kokeza podneo je ostavku na mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije posle gotovo pet godina na toj funkciji. Kokeza je svoju ostavku obrazložio, između ostalog, i potrebom da reprezentaciji Srbije omogući mir, ali navodeći da se povlači “se sa mesta predsednika Fudbalskog saveza Srbije kako bih celog sebe stavio u službu pravde i istine” koji će mu kako je naveo “biti vodilja u budućem periodu".

Srđan Ilić: Slaviša Kokeza
Foto: Srđan Ilić / Slaviša Kokeza

"Želim da obavestim moje saradnike, kao i sportsku i fudbalsku javnost da se povlačim sa funkcije predsednika Fudbalskog saveza Srbije. U želji da, pre svega, reprezentaciji omogućim neophodan mir, spreman sam za novu borbu u kojoj ću sve učiniti da demantujem napade na moje ime i ličnost", naveo je Kokeza u saopštenju.

Slaviša Kokeza je krajem februara policiji dao izjavu u svojstvu građanina, a nakon hapšenja grupe na čijem je čelu Veljko Belivuk. O čemu je tačno saslušavan ostalo je nepoznato, ali je iz teksta ostavke jasno da je sve što se nakon toga dogodilo i dovelo do ostavke Slaviše Kokeze.

“Činom ostavke želim Fudbalskom savezu Srbije i našoj najboljoj reprezentaciji, pred kojom je start u kvalifikacijama za prvenstvo sveta, da obezbedim mir i stabilnost, kako bi se sa što manje problema fokusirali na predstojeće izazove”, naveo je doasadšnji predsednik FSS uz ocenu da su utakmice koje slede možda i ključne u borbi za plasman na SP u Kataru 2022. "Srećan sam, zadovoljan i ponosan što će na tom putu državni tim da predvodi po mom mišljenju najveće ime u istoriji našeg fudbala Dragan Stojković. Njemu, kao i svim ljudima u sistemu Fudbalskog saveza želim mnogo uspeha u budućnosti", poručio je Kokeza u ostavci.

“Slaviša Kokeza nikad nije i neće biti sumnjivo lice ljudima sa kojima je blizu 20 godina delio iste vrednosti”, dodao je Kokeza.

U ostavci se posebno osvrnuo na odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Poštujući sve ono što se u tom odnosu izgradilo, niko ne treba Aleksandra Vučića i Srbiju da brani od Slaviše Kokeze, jer Slaviša Kokeza je bio uz Aleksandra Vučića i Srbiju kada mnogi to nisu smeli ili hteli. Ponosan tada, ponosan i sada kada se brutalno iznose opasne neistine koje su naravno nanele štetu i funkciji koju više neću da obavljam”, naveo je Kokeza.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o Kokezi je govorio na dan kada je saslušan u SBPOK-u, navodeći da je dobio sve neophodne informacije o tom saslušanju, ali da mu je čudno što je Kokeza, kao čovek u kojeg je imao poverenja, odbio poligraf.

“Posebno zato što mu je rečeno da može sa samo jednim pitanjem da ide, ne sa deset. I ako je ključno pitanje da li je učestvovao u organizaciji moje likvidacije, ja u to ne mogu da verujem i nikada u to neću poverovati", rekao je predsednik odgovarajući na pitanje novinara prilikom dočeka novog kontigenta vakcina Sputnjik V na aerodromu Nikola Tesla 28. februara.

Podsetimo da je Slaviša Kokeza na saslušanju u policiji ceo dan nije bilo moguće zavnično potvrditi. Prva potvrda stigla je uveče i to od ministara unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina koji je gostovao u emisiji Hit Tvit. On je tada naveo da policija sumnja u istinitost iskaza koji je tada još predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza dao informativnom razgovoru, ali i potvrdio da je Kokeza odbio poligrafsko testiranje.

Munistar policije tada je izneo i da je Kokezu predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović savetovao da odbije poligraf.

Ovu tvrdnju kasnije je demantovao Viši sud u Beogaradu uz ocenu da je reč o “apsolutnoj neistini, budući da predsednik suda ne poznaje imenovanog građanina, pa samim tim nije ni mogao da ga savetuje“.

Viši sud je saopštio i da je „iznošenje ovakvih neistina u pojedinim medijima, između ostalog i sa nacionalnom frekvencijom, veoma indikativno i očigledno usmereno kao pritisak na dalje postupanje suda i urušavanje integriteta sudske institucije koja je nadležna za postupanje u predmetima organizovanog kriminala“.

O razlozima za saslušanje Kokeze u februaru, javnost je mogla da sazna samo na osnovu nezvaničnih informacija u medijima koji su preneli da je Kokeza priveden na osnovu različitih navoda Aleksandra Kajmakovića, koji je u javnosti predstavljen kao Aca Bosanac, ali i zbog drugih operativnih saznanja. Kajmaković, koji stoji iza brojnih kluba i restorana u Beogradu, a koji je nedavno saslušan u okviru finansijske predistrage u slučaju Belivuk, na saslušanju je, prema navodima medija, rekao da je do poslovnih odnosa sa Veljkom Belivukom došao preko višegodišnjeg poznanstva sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom.

Kako je preneo Blic, Kajmaković je rekao da ga je 2016. godine Kokeza više puta kontaktirao i ubeđivao da obezbeđenje kluba Kasina na Terazijama preuzmu navijači Partizana.

„Rekao mi je da imaju najbolje obezbeđenje, da mogu da spreče dolazak kriminalaca i da neće biti problema sa navijačima”, preneo je Blic ono što je navodno Aleksandar Kajmaković rekao u policiji.

Slaviša Kokeza je na funkciji predsednika Fudbalskog saveza Srbije proveo svulinkoro pet godina, odnosno od maja 2016. Godine, a svakako najveći uspeh je plasman reprezentacije Srbije na Mundijal u Rusiji 2018. godine.

Izvor: Beta; Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article