Leptir mašna

Osoba broj 2! 1Foto: Radenko Topalović

Ako se slažemo da je u Srbiji Aleksandar Vučić najveće zlo, onda nema nikakve dileme da je Ana Brnabić definitivno postalo osoba broj 2.
Žena je skrojila sebi život onako kako nije nikada zamišljala u konzervativnoj Srbiji, a zauzrvat je dobila posao koji podrazumeva da radi sve ono što joj posao zapravo i nije.

Mnogi od nas su na nju gledali kao na promašenu investiciju svog šefa, ali popularna Čale se veoma brzo vinula u neslućene visine Vučićeve hijerarhije.

Dve su osnovne delatnosti Čaleta bez obzira na činjenicu na kojoj se funkciji nalazi.

Prva je da bezuslovno u svakom trenutku i uvek brani svog šefa, a druga je da besomučno dan i noć napada opoziciju, na najgori mogući način, od društvenih mreža do svakodnevnih nastupa u medijima. Zahvaljujući dobro odrađenom poslu, Čale se baškari u vili na Dedinju za koju mnogo nepravedno navode da je Jovankina.

Pre Brozove udovice, ta vila je imala svog pravog vlasnika, oduzeta mu je i nikada nije vraćena porodici. Neće ni biti, jer ju je okupirala i nema nameru da je napusti aktuelna predsednica Skupštine Srbije.

A, pre nego što je zasela u više nego udobnu fotelju predsednice parlamenta, Čale je bila premijerka Srbije i to one Vlade koja je stavila tačku na dalju saradnju sa Rio Tintom.

Tog 20. januara 2022. godina, Čale je izašla pred javnost Srbije i saopštila da su „poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, sve dozvole, odluke, rešenja“.

– Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta, i stavili tačku na Rio Tinto u Republici Srbiji, izjavila je tada Čale.

Postali smo, na žalost, svedoci činjenice da se Rio Tinto vraća na velika vrata u Srbiju, uz sva zvona i fanfare, a jedna od najglasnijih je upravo – Čale. Ista ona koja je objavila tu kompaniju sada joj širi ruke i trči u zagrljaj.

I ne samo to, malo je, mora to brže, jače i bolje, te Čale tvrdi kako je ona uvek bila za Rio Tinto. Kako, sestro slatka?

Ne samo da je član Vlade koja je donela tu odluku, ona je bila na čelu te Vlade.

Ona je potpisala tu odluku. Upravo je Čale pokazala javnosti tu odluku i svečano stavila tačku na Rio Tinto.

Niko drugi, ona. I sada nas ona ubeđuje da je uvek bila za kopanje litijuma u Srbiji.
Stani malo Ibar vodo.

Da li stvarno toliko košta život na Dedinju, život kakav je retko kome omogućen u Srbiji.

Ovo neprekidno vređanje inteligencije građana Srbije govori, onome ko to hoće da vidi i da razume, koliko nas glupim, nebitnim i nepotrebnim po njih doživljava politička elita u Srbiji.
Na stranu to što odluku o stavljanju tačke na Rio Tinto sigurno nije donela Vlada Srbije. Zna se ko donosi odluke u ovakvoj Srbiji.

Do dana današnjeg nismo čuli nijednog zvaničnika tadašnje Vlade da je rekao da je protiv kopanja litijuma u Srbiji, a odluka je doneta. Beše neki veliki protesti u Srbiji. Čak ih je i Novak Đoković podržao.

Šef nije imao kud i morao da je preseče tu priču, jer su se bližili izbori. Pozvao je Čaleta i poručio joj da stavi tačku.

„Ali šefe, kako to sada, ja sam oduvek bilo za Rio Tinto“, verovatno mu je u svom stilu odgovorila Čale.

Šef joj je samo pomenuo vilu na Dedinju, i sve one beneficije koje je dobila zahvaljujući činjenici da je tu gde jeste. Sa ogromnim vetrom u leđa, Čale je preko noći stavila tačku na Rio Tinto, a šef je u narednom periodu kritikovao tu odluku Vlade, govorio kako Čaletov kabinet nije imao snage da se odupre pritiscima javnosti i protestima građana, da su poklekli i da je to velika greška.

Čale je lukavo ćutala, i gajila svoju malu slatku porodicu u vili na Dedinju, bez da je trepnula.

A, i zašto bi. Ona će svoje dete da gaji na Dedinju, daleko od Nedeljica. Država joj plaća račune, država je vozi i dovozi, država je hrani o svom trošku.

Možda plati bejbisitera ili bejbisiterku da sa partnerkom ode na koncert Nika Kejva za šta je karte, možda takođe, platila iz svog džepa. I to je to.

Uskoro će, ako treba, verovatno i da se prekrsti, pošto to nije uradila, za razliku od šefa, i ostalih zvanica na obeležavanju Dana policije.

Uradiće sve što treba da bi zaštitila svoj način života ne bi li opstala i, s tim u vezi, računa na našu kratku pamet. To što će Srbija da se pretvori u najveću evropsku deponiju, cvile njoj bubrezi.

Ona je postala osoba broj 2 i za razliku od većine građana Srbije, ona je plaćena za „ljubav“ koju obasipa.

Plašim se da će u jednom trenutku u budućnosti pokušati da se istrgne iz tog zagrljaja, poput svih pacova koji napuštaju brod koji tone, ali to je već problem onoga koga voli.

#izVucicemose

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst