Dvanaest istaknutih vinara iz Srbije osnovalo je Udruženje proizvođača organskog grožđa i vina Srbije – VinOrg . Osnivanje ovog udruženja predstavlja značajan korak u daljem razvoju i promociji organske vinske proizvodnje u našoj zemlji. Udruženje trenutno broji 12 članova, dok je predsednica udruženja Đurđa Katić, direktorka vinarije Imperator.

Novoosnovano udruženje ima za cilj da poboljša uslove za proizvodnju i plasman organskog grožđa i vina u Srbiji, težiće poštovanju zakona i propisa, unapređenju proizvodnih metoda i primeni agrotehničkih i ampelotehničkih mera. Organizovaće savetovanja, seminare, stručna putovanja i obilaske vinogradarskih regija kako bi članovi stekli nova znanja i iskustva, kao i pružati stručnu pomoć u kontroli kvaliteta proizvodnje i primeni enoloških postupaka. Pored toga, udruženje će podržavati promociju i plasman organskih vina kroz zajedničke nastupe na sajmovima i degustacijama.

“Organsko vino” biće glavna oznaka ovog udruženja, koja će se promovisati kroz različite manifestacije i učešće na sajmovima kako u zemlji, tako i u inostranstvu. U skladu sa ciljevima udruženja, članovi aktivno rade na osnivanju laboratorije za interno ispitivanje kvaliteta i senzorno ocenjivanje šire, vina i drugih proizvoda od grožđa. Ovom inicijativom, udruženje želi da unapredi kvalitet i vidljivost srpskih organskih vina na tržištu.

Osnivanje udruženja proizvođača organskog grožđa i vina Srbije – VinOrg  predstavlja ključni korak u unapređenju i jačanju organske vinske proizvodnje u našoj zemlji. Sa jasno postavljenim ciljevima i ambicioznim planovima za budućnost, udruženje će svojim članovima pružiti neophodnu podršku za unapređenje proizvodnih procesa i efikasniji plasman proizvoda na tržištu. Na ovaj način, udruženje će značajno doprineti razvoju organskog vinogradarstva i vinske kulture u Srbiji, stvarajući uslove za rast i prepoznatljivost naših organskih vina na domaćem i međunarodnom nivou.

Post Views: 20

Originalni tekst