Na suđenju u Nici, tužioci su zatražili između 2 i 15 godina zatvora za osmoro optuženih koji su učestvovali u terorističkom napadu u kojem je 86 osoba umrlo na Engleskom šetalištu 14. juna 2016. godine.

Državno protivterorističko tužilaštvo zatražio je 15 godina zatvora za trojicu glavnih optuženika, koji se terete za terorističko zločinačko udruživanje, ali je ipak zatražio od suda da ne zadrži kvalifikaciju „terorista“ za jednog od njih, Ramziju Arefu, koji je osigurao oružje koje je koristio za napad iz svog kamiona, prenosi Index.hr.

Ovo je drugi najveći teroristički napad nakon napada u Parizu 2015. godine.

U napadu na dan francuskog nacionalnog praznika ubijeno je 86 osoba, od kojih je 15 deca, a ranjenih je bilo više od 450.

Bio je to drugi najsmrtonosniji teroristički napad počinjen na francuskom području nakon 13. novembra 2015. u Parizu.

Počinitelja napada, Mohameda Lahouaiej-Bouhlela, 31-godišnjeg Tunižanina, koji je sedeo na suvozačkom mestu kamiona od 19 tona i njime se zaleteo u ljude, ubila je policija.

Kako je počinitelj ubijen, specijalni sud ispitivali su odgovornost sedmorice muškaraca i jedne žene, a reč je o osobama iz njegova kruga ili posrednicima za koje se pretpostavlja da su učestvovali u trgovini oružjem za Mohameda Lahouaiej-Bouhlela.

Originalni tekst