Osmani strahuje od prekida pregovora s EU ako S. Makedoniija do novembra ne izmeni Ustav 1Zastava Sjeverne Makedonije Foto: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani, izjavio je danas da bi njeni pregovori o prijemu u EU mogli biti prekinuti ako ona do novembra ne izmeni Ustav uvođenjem u taj dokument garancija prava Bugara koji žive u toj zemlji.

„Ja sam pobornik da ne treba da gubimo vreme u procesu kompletiranja ustavnih amandmana jer se bojim da ako nas novembar zatekne bez završenih ustavnih amandmana, pregovori će se prekinuti, izgubićemo zamah“, rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

„Gubljenje zamaha“ u pregovorima je, upozorio je, jedna od najgorih stvari koja se može desiti na evropskom putu i reao da se boji da bi Severna Makedonija u tom slučaju „mogla upasti u nekakav crnogorski scenario kakav je sada… iz kojeg je mnogo teško vratiti se, sa svim implikacijama iznutra i spolja na imidž države“, rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.

Napomeno je da je dosad bilo „određenih neformalnoh koordinacija“ o ustavnim izmenama za uvođenje Bugara u Ustav, koje, kako je rekao, naziva „kuloarskim koordinacijama“.

„Mislim da bi ova godina trebalo da počne formalnim setom konsultacija i javnih rasprava koje će uključiti nevladine organizacije, stručnjake, novinare, javnost i sve da razgovaraju o tome šta su argumenti za i protiv ustavnih amandmana“, rekao je Osmani.

Istakao je da je važno da se u toj debati napravi razlika da li su ti ustavni amandmani problematični za interes države, ili je u pitanju partijsko-politički interes, što je sada izmešano i deli građane.

„Uveren sam da će rezultati te rasprave biti da se ustavni amandmani ne osporavaju ni po kojem osnovu. Ustavne promene nisu pretnja.., one samo obogaćuju državu, čine je boljom i sa boljim imidžom u svetu“, rekao je Osmani.

Severna Makedonija je u julu formalno počela pregovore o pristupanju sa Evropskom unijom posle 17 godina kandidatskog statusa.

Prva faza u kojoj će biti urađen „skrining“ – procenjuje se da će biti završen na jesen ove godine, počela je međuvladinom konferencijom sa EU 19. jula prošle godine, ali je uslov za drugu fazu i otvaranje poglavlja uvođenje Bugara u Ustav Severne Makedonije, za šta je potrebna dvotrećinska većina.

Prihvatanje francuskog predloga o tome u Skoplju su pratili masovni protesti u organizaciji makedonske opozicije, koja smatra da je antimakedonski.

Ustavne izmeme za stavljanja Bugara u Ustav nisu moguće bez poslanika najveće opozicione partije VMRO DPMNE, koja se protivi tim ustavnim izmenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst