Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da je Severna Makedonija jedan od kosponzora Rezolucije UN o genocidu u Srebrenci za koju će se glasati 2. maja i pozvao Srbiju da je i ona podrži, prenosi N1.

„Severna Makedonija je kosponzor, zajedno sa Nemačkom, SAD i drugim zemljama, Rezolucije u UN da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. i da se obeležava svake godine“, rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije je najavio da će rezolucija o genocidu u Srebrenci biti predstvljena 17. aprila pred Generalnom skuštinom UN, a da će se glasati 2. maja.

Osmani je istakao da će Severna Makedonija, kao jedan od kosponzora, podržati i glasati za tu rezoluciju i da poziva zemlje članice UN, a posebno Srbiju, da to isto urade, „da se nikad ne ponovi“.

„Mislim da je posebno za Srbiju važno da izglasa ovu rezoluciju sa ciljem da činjenice budu priznate i promovisane budući da sve odluke međunarodnih sudova i tela pokazuju da se u Srebrenici desio genocid. Sve dok se odriče i ne priznaje se, mogućnost da se ponovi je verovatna“, rekao je.

On je dodao da Severna Makedonija osuđuje genocid i traži da se obeleži dodajući da ne misli da odnosi sa bilo kojom zemljom mogu time biti narušeni.

Post Views: 17

Originalni tekst