Osmani preuzela dužnost predsednika Kosova

Vjosa Osmani zvanično je jutros preuzela funkciju predsednice Kosova, dva dana nakon što je u kosovskom parlamentu dobila podrškom 71 poslanika u trećem krugu glasanja.

Vljosa Osmani Foto: https://president-ksgov.net/
Vljosa Osmani Foto: https://president-ksgov.net/

Iako je najavljeno da, zbog pandemije koronavirusa, neće biti ceremonije povodom inauguracije, u 10 sati ispred kosovske skupštine, na trgu u centru Prištine, Vjosi Osmani dužnost je predao predsednik parlamenta i dojučerašnji v. d. predsednika Kosova, Gljauk Konjufca, objavio je portal Kossev.

Ceremoniji su prisustvovali ambasadori nekoliko zemalja, kosovski premijer Aljbin Kurti i članovi vladinog kabineta.

Kosovsko predsedništvo najavilo je niz aktivnosti kojima će se obeležiti stupanje na dužnost Osmani.

Nakon svečanog postrojavanja voda Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i predaje dužnosti, nova kosovska predsednica će tokom popodneva sa kosovskim ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom posetiti Centar za vakcinaciju protiv kovida u Prištini.

Potom će odati počast na grobu prvog predsednika Kosova, Ibrahima Rugove i položiti cveće kod obeležja u znak sećanja na nestale osobe na Kosovu u Prištini.

Osmani će u 14.30 boraviti u Prekazu, gde će odati počast na memorijalnom kompleksu „Adem Jašari“, a kasnije se sastati sa komandantom KBS Rahmanom Ramom i čelnicima KBS.

Osmani je kao predsednica prošlog saziva kosovske skupštine, od ostavke Hašima Tačija i njegovog odlaska u Hag, bila v.d. predsednica Kosova, a krajem marta je, neposredno po izboru 8. saziva kosovske skupštine, tu dužnost po automatizmu predala Gljauku Konjufci, koji je postao novi predsednik Skupštine.

Skupština Kosova je u nedelju u trećem krugu glasanja izabrala Vjosu Osmani za predsednika Kosova sa 71 glasom za, nakon dve runde bezuspešnog glasanja.

Mandat predsednika Kosova traje pet godina.

Izvor: Kossev

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article