Osmani i Kurti: Dečani ne ispunjavaju kriterijume za najugroženije spomenike; Kancelarija za KiM: Reakcija Prištine je dokaz ugroženosti

Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da je reakcija prištinskih zvaničnika na odluku organizacije Evropa nostra da manastir Visoki Dečani uvrsti na listu najugroženijih kulturnih spomenika Evrope, "još jedna potvrda ugroženosti srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji". Prethodno su predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti ocenili su da manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume da bude uvršćen u program "Sedam najugroženijih spomenika" Evrope. Takvu ocenu preneli su u pismu organizaciji Europa nostra, koja deluje u oblasti kulturnog nasleđa i koja je uvrstila manastir Visoki Dečani na listu najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021.

Visoki Dečani Foto: Wikipedia
Visoki Dečani Foto: Wikipedia

Pismo Osmani i Kurtija Europa nostri upućeno je u martu, saopštilo je Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova koje je danas to pismo i objavilo.

"U okviru sistema kulturne baštine, spomenik ima poseban značaj i izvanredne kulturne vrednosti. Međutim, ova nominacija ne ispunjava najvažniji kriterijum vašeg programa, onaj koji je povezan sa argumentovanjem ozbiljne opasnosti koja preti spomeniku", piše u pismu.

Ocenjeno je da nije tačno da je pristrasan i neprihvatljiv jezik koji se koristio kada se govorilo o, kako su rekli, navodnim napadima na manastir.

Osmani i Kurti poručili su organizaciji Evropa nostra da su sa "dubokom zabrinutošću prihvatili potpuno pogrešnu izjavu" u tekstu nominacije da je status Kosova nerešen.

"Potvrđujemo da je Kosovo proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. Ovu jednoglasnu izjavu volje naroda Kosova putem svojih izabranih predstavnika takođe je potvrdio Međunarodni sud pravde u julu 2010. Odluka MSP-a je zaključila da je proglašenje nezavisnosti Kosova u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom", navodi se u pismu.

Kancelarija za KiM: Najčešće napadan objekat kulturne baštine na Kosovu

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je ocenila danas da je reakcija prištinskih zvaničnika na odluku organizacije Evropa nostra da manastir Visoki Dečani uvrsti na listu najugroženijih kulturnih spomenika Evrope, "još jedna potvrda ugroženosti srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji".

Visoki Dečani su, konstatuje Kancelarija za KiM, najčešće napadani objekat kulturne baštine na Kosovu i ocenjuje da je "antisrpski i antihrišćanski ekstremizam veoma živ među Albancima u južnoj pokrajini".

"Manastir je oružano napadan čak četiri puta, dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom", stoji u saopštenju.

Podsetili su da su 2014. na zidovima manastira ispisani grafiti "UČK ISIS", a da su u januaru 2016. godine ispred manastira uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca od kojih su dvojica bili "na crnoj listi simpatizera Islamske države".

"Manastiru je odlukom ustavnog suda Kosova iz maja 2016. priznato vlasništvo nad 24 hektara zemlje, a odluka koja je pravosnažna i obavezujuća ne izvršava se već petu godinu, bez ikakvih pravnih posledica, i pored kritika Evropske unije, Stejt departmenta, ambasada Kvinte, OEBS-a, Unmika i drugih organizacija", naveli su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article