Osmani: EU tretira Srbiju kao razmaženo dete, Kosovo nema jednak tretman u pregovorima

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani optužila je danas Evropsku uniju da ne tretira Kosovo isto kao Srbiju u pregovorima dve strane o normalizaciji odnosa.

Vjosa Osmani prilikom dolaska u Predsedništvo Kosova Foto: https://president-ksgov.net/
Vjosa Osmani prilikom dolaska u Predsedništvo Kosova Foto: https://president-ksgov.net/

U intervjuu za Asošiejted pres, Osmani je rekla da misli da se Brisel nije naučio na prošlim greškama i da tretira Srbiju kao "razmaženo dete".

"Treba da imamo jednak tretman tokom dijaloga. Ako se to desi, to će biti put za uspešan dijalog u budućnosti", rekla je Osmani, predsednica Skupštine Kosova.

Američka agencija podseća da EU posreduje u pregovorima Srbije i Kosova od 2011. godine i dodaje da je od tada primenjeno svega nekoliko od više od 30 potpisanih sporazuma do kojih se došlo dijalogom.

Osmani je za AP rekla da Kosovo uspostavlja svetski presedan time što njegovi najviši zvaničnici dobrovoljno odlaze na sud, dok Srbija, "čiji je režim ubijao civile, od kojih su mnogi bili mala deca, ne čini isto".

"Oni negiraju sve užasne zločine koje su počinili širom Jugoslavije, ali naročito na Kosovu" tokom 90-ih godina, navela je Osmani.

Osmani (38) je 5. novembra postala vršilac dužnosti predsednika Kosova nakon što je doskorašnji šef države Hašim Tači podneo ostavku jer je sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu potvrdio optužnicu protiv njega. Tači je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Osmani je navela da je Srbija izgubila Kosovo 1999. godine kada je "zloupotrebila teritorijalni integitet i načelo suvereniteta da ubija ljude koji su živeli na toj teritoriji".

"Kada prihvate stvarnost, onda možemo da imamo uspešan dijalog", dodala je Osmani.

Agencija AP navodi da je u ratu na Kosovu 90-ih ubijeno više od 10.000 ljudi, uglavnom etničkih Albanaca, i da se više od 1.600 osoba vodi kao nestalo.

Osmani je rekla i da se nada da će međunarodna zajednica "razumeti da se bez njenog pritiska Srbija nikada neće promeniti". Dodala je da "još nema pravde za žrtve", više od 20 godina od okončanja sukoba.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article