Oslobađajuća presuda u slučaju „Galenika 2”

Specijalni sud doneo je oslobađajuću presudu u slučaju poznatom kao „Galenika 2”. Sud smatra da nije dokazano da su bivši direktor Galenike Nenad Ognjenović, njegov saradnik i predstavnici privatne veledrogerije „Bg Farm” oštetili tu farmaceutsku kuću za više desetina miliona evra. Ognjenović je u januaru, u prvom slučaju za zloupotrebe u Galenici, osuđen na šest godina zatvora. Obe presude su nepravnosnažne i svi učesnici u postupcima imaju pravo žalbe.

Galenika / Foto: Insajder
Galenika / Foto: Insajder

Uz Ognjenovića sud je oslobađajuću presudu izrekao i bivšem pomoćniku direktora za ekonomske poslove u Galenici Draganu Šebreku. I troje zaposlenih u firmi „Bg farm" – Milica Mirković, Dragana Šutić i Miroslav Jović takođe su oslobođeni optužbi. Protiv vlasnika i direktora „Bg farma” Mladena Gazikalovića postupak je zbog bolesti razdvojen.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je prethodno predložilo sudu da Ognjanovića osudi na osam godina zatvora, a ostale na kazne od dve do pet godina zatvora.

Tužilaštvo je optužene terilo oštetili državnu fabriku lekova za više desetina miliona evra. Prema navodima tužilaštva, „Bg farm”, privatna veledrogerija, odnosno distributer lekova je u periodu od 2008. do 2011. godine nabavljala lekove od „Galenike" i prodavala ih zdravstvenim ustanovama, a da obaveze prema državnoj fabrici nisu izmirivane.

Ognjenović se kao direktor Galenike smatrao se odgovornim za gomilanje dugova prema nekada najvećoj farmaceutskoj fabrici.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je 2015. godine u februaru, a suđenje je počelo u novembra iste godine, odnosno pre nešto više od pet godina.

Kako su nastali dugovi Galenike

Nekada najveća i poslednja državna fabrika lekova Galenika prodata je 2017. godine kao prezaduženo preduzeće. Prema istraživanju Insajdera, Galenika pravi velike dugove od 2010. godine ali između ostalog i zato što proizvodi, prodaje ali ne uspeva da naplati svoje proizvode. Istovremeno zbog očuvanja socijalnog mira, odlukom države, Galenika je lekove prodavala ispod tržišnih cena.

Komplikovana mreža višedecenijskih finansijskih transakcije između Galenike i veledrogerija, odnosno najvećih distribtera dovela je do toga da danas niko ne zna ko tu kome i koliko na kraju duguje i ko je šta uspeo da naplati.

Ukoliko se dogodi da Galenika uspe da naplati bar deo duga taj iznos koliki god da bude više ništa neće značiti fabrici koja je bila u dugovima jer je u međuvremenu prodata. Naplata starog duga ući će u bilans poslovanja fabrike koja sada ima nove vlasnike.

Istraživanje novinara Insajdera o tome kako su nastali dugovi Galenike pogledajte u trećoj epizodi serijala „Rasprodaja pod zavetom ćutanja“.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article