ČETIRI muškarca optužena su zbog navodnog pokušaja krijumčarenja iranskog oružja brodom koji je presrela američka mornarica u januaru, kada su nestala dva američka marinca koji su kasnije proglašeni mrtvima, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

ОРУЖЈЕ ЗАПЛЕЊЕНО, ДВЕ “ФОКЕ” НЕСТАЛЕ: Америка оптужила капетана и три члана посаде за шверц

Foto: EPA

Dva pripadnika Mornaričkih foka su nestala nakon ukrcavanja na brod bez zastave u operaciji 11. januara u blizini obale Somalije, a proglašeni su mrtvim 10 dana kasnije.

-Dva mornara tragično su izgubila život u operaciji koja je osujetila plan optuženih da prokrijumčare oružje iranske proizvodnje koje su Huti mogli da koriste da ciljaju američke snage i ugroze slobodu plovidbe, rekla je zamenica državnog tužioca Lisa Monako.

Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da je kapetan broda, Muhamed Pahlavan, optužen za transport eksploziva za koji je znao da je namenjen da prouzrokuje smrt ili povredu i uz laganje saveznih agenata koji su se ukrcali na brod, dok su Mohamad Mazhar, Gufran Ulah i Ižar Muhamad su optuženi za laganje saveznih agenata.

Sva četiri muškarca imala su pakistanske identifikacione dokumente, prenosi Rojters.

Tokom pretresa broda navodno je pronađeno oružje iranske proizvodnje, uključujući komponente za balističke rakete srednjeg dometa i protivbrodske krstareće rakete.

SAD su izvele niz udara protiv jemenskih Huta kao odgovor na napade te grupe na trgovačke brodove u Crvenom moru koji su poremetili globalnu trgovinu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst